Vojska Africké unie v Somálsku

Vojska Africké unie v Somálsku Zdroj: AMISOM

Somálští džihádisté vylezli z děr, zmasakrovali základnu Africké unie

Milice aš-Šabáb patrně nejsou tak zdecimované, jak se doufalo. V noci na pátek zaútočili na tábor Africké unie (AU) v Jižním Somálsku a zabili desítky keňských vojáků, píše BBC.

Útočníci najeli vozem s výbušninou do sídla brány základny AU u hranic s Keňou u města Elade a další bojovníci poté zahájili palbu. "Sebevražedný vůz explodoval u brány základny a útočníci vtrhli dovnitř," řekl agentuře Reuters somálský důstojník.

Podle mluvčího keňské armády zaútočily milice na somálský tábor, Keňané jim přišli v bitvě pomoci. Po několika hodinách bojů však radikálové oznámili, že tábor ovládli a zabili přes 60 keňských vojáků.

„V tuto chvíli je tábor v rukou aš-Šabábu,“ řekl BBC svědek z místa. „Všude kolem vidíme hořet vojenská auta a mrtvé vojáky. Civilní ztráty nejsou, ale většina lidí z města utekla.“

Aš-Šabáb, spřízněný s al-Ká’idou, jistou dobu ovládal velké části Somálska, ale v minulých letech se je podařilo vytlačit z měst – i díky úsilí Africké unie, včetně právě armády sousední Keni. Ostatně i na jejím území milice občas zaútočí. Předloni džihádistům zasadili ránu Američané, „emíra“ Ahmeda Godaneho zabil dron. Somálská vláda doufala v rozklad milicí a nabídla rozsáhlou amnestii, aby odzbrojila alespoň některé džihádisty. Stát však pořád nefunguje a nemá pod kontrolou spoustu oblastí Somálska.