Robert Fico

Robert Fico Zdroj: čtk

Silvestrovské obtěžování v Německu: Fico poťouchle volá po mimořádném summitu EU

Slovenského premiéra silvestrovské útoky v Kolíně nad Rýnem rozhodně nadzvedly ze židle. A to do takové míry, že si přeje svolat rovnou mimořádný summit Evropské unie. Ne, že by to byl pro zbytek EU dostatečným důvodem; a on to dobře ví. Spíše si chce rýpnout stejnou zbraní, s jakou západní země EU vyhrožovaly v dřívějších sporech o uprchlíky.

„Události, které se dějí v Evropě, nás nutí je nejen zpracovávat, ale i příslušným způsobem reagovat,“ řekl Fico. Podle něj se jedná o přímou souvislost s migrační krizí a terorismem. „Nemohu než zopakovat, že ani na základě povinných kvót, ani na základě dobrovolného příspěvku nemůžeme dovolit, aby na Slovensko přišlo několik tisíc migrantů najednou... Není možné je přirozeně integrovat, což se ukázalo i v jiných zemích EU,“ prohlásil.

Premiér důrazně upozornil, že migranti jsou hlavními podezřelými v kauze útoků na ženy, a podle něj to potvrzují důvěryhodné zpravodajské informace. Čekat na to, až do Evropy dorazí miliony dalších uprchlíků, je pro něj nemyslitelné a je tedy potřeba vytváření evropské a pobřežní stráže zásadně urychlit.

Kvůli německému incidentu byl postaven mimo službu policejní prezident Wolfgang Albers. Čelil především kritice, že o událostech informoval pozdě a kryl původ podezřelých osob. Důvodem k jeho postavení mimo služby byla snaha obnovit důvěru v policii. Po silvestrovské noci se policii ohlásilo více než 120 obětí a dalších 70 jich bylo z jiných měst.

Fico už včera zveřejnil, jakým způsobem by rád eliminoval riziko podobné akce na Slovensku. „Nechceme, aby se i na Slovensku stalo něco jako v Německu, aby někdo obtěžoval naše ženy na veřejných prostranstvích. Rozhodli jsme se proto jasně orientovat naši finanční pomoc zejména na ochranu vnější schengenské hranice. Nechceme, aby skončila v potravinových fondech,“ napsal na svém facebookovém profilu.