Dobytí Ramádí otevřelo cestu na Mosul.

Dobytí Ramádí otevřelo cestu na Mosul. Zdroj: ČTK/AP/Osama Sami

Irácký premiér slibuje bitvu bitev: Těší se, jak vyžene Islámský stát z Mosulu

Bude Islámský stát v Iráku poražen už tento rok? Vláda premiéra Hajdara Abádího si myslí, že to je možné. Poté, co koncem minulého roku vojáci věrní bagdádskému režimu dobyli zpátky strategické město Ramádí, troufají si i na daleko větší cíl - severoirácký Mosul, který je společně se syrskou Rakkou „hlavním městem“ samozvaného chalífátu. Pak by prý mohl být Islámský stát na území Iráku poražen. Má to ale několik podmínek, které nebude lehké naplnit.

„Osvobození drahého Mosulu bude dosaženo díky spolupráci a jednotě všech Iráčanů,“ řekl podle nezávislého jordánského webu Al Bawaba irácký premiér Hajdar Abádí. A v tom je právě největší svízel.

Mosul, v jehož okolí se nacházejí strategické zásoby vody a bohatá ropná pole, obsadil Islámský stát velmi lehce v červnu 2014, když většina jednotek pravidelné irácké armády utekla a na místě zanechala mnoho moderní vojenské techniky, kterou jí dodaly USA. Na stranu džihádistů se tehdy přidaly některé místní kmeny, což jsou sunnitští muslimové, zatímco vláda v Bagdádu je převážně šíitská a podporuje ji Írán.

V druhém největším iráckém městě nalezl IS i mnoho sympatizantů v řadách místních obyvatel. Získat je teď na druhou stranu bude velmi složité, ne-li nemožné. Když se na to půjde jenom silou, může se dobývání města změnit ve velký masakr, nebo povede k útěku dalších statisíců lidí.

Město Mosul, které mělo kdysi až 3 miliony obyvatel, navíc leží na dostřel kurdských jednotek, bez kterých se jeví jeho osvobození jako nereálné. Kurdové v minulém roce obsadili poměrně velké území jak v Sýrii, tak v Iráku, a to se mnoha hráčům v regionu (zejména Turecku) nelíbí. V listopadu se jim podařilo pod svou kontrolu získat významné město Sindžár, které leží na spojnici Mosul-syrská hranice, a bylo proto pro Islámský stát nesmírně důležité. Zda se ale chtějí Kurdové skutečně podílet na osvobozování Mosulu, není zatím jasné. Zcela jistě by si pak nárokovali, aby jim byl zachován ve městě větší vliv, což nebude vyhovovat místním obyvatelům. Právě o tom spekulují některá média na Blízkém východě v souvislosti s informacemi, že vláda v Bagdádu hodlá dobýt Mosul.

Islámský stát v Sýrii a v Iráku je v defenzivě, protože je pod vojenským tlakem místních vlád, jeho pozice bombardují západní spojenci, některé arabské země i Rusové a tlačí na něj Kurdové. Ale jeho případnou porážkou začne leda další kapitola blízkovýchodního chaosu.