Nigel Farage si prý na výhrůžky zvykl...

Nigel Farage si prý na výhrůžky zvykl... Zdroj: UKIP

Euroskeptik Farage: Atentát! Musel jsem vyskočit z auta, upadlo mi kolo. Policie však neřeší

Prominentnímu odpůrci evropské integrace prý šlo o život, a kde jinde než ve Francii. Nigel Farage tvrdí, že mu někdo povolil všechna kola u auta. Jenže policie v tom žádné drama nevidí.

K incidentu došlo v říjnu, když se Farage svým volvem vracel z Bruselu do britské vlasti. „Byl tu dlouhý úsek práce na silnici, oba směry svedené do jednoho,“ vypověděl Farage bulvárnímu nedělníku The Mail on Sunday. „Najednou jsem si uvědomil, že ztrácím kontrolu, ale nebyla tu ani krajnice, kam bych sjel. Zpomalil jsem, pustil výstražné blinkry a vtom jedno kolo upadlo. Přeskočil jsem hrazení, jak to jen, sakra, šlo, abych unikl od náklaďáků a všeho.“

Zavolal samozřejmě policii; prý mu řekli, že se občas nějaké šrouby držící kola uvolní, ale ne všechny, jako se stalo jemu. A podobný závěr pak podle europoslance měl i automechanik.

Farageovo Volvo V70 má kola uchycena pěti šrouby, z nichž jeden je bezpečnostní, tedy by se záškodníkovi nemělo podařit jím hnout. Ovšem když se povolí čtyři ostatní šrouby, při vyšších rychlostech se pak může vyviklat i ten bezpečnostní.

Farage v The Mail on SundayFarage v The Mail on Sunday|repro The Mail on Sunday

Dosud o tom Farage mlčel, ale ideově spřízněnému listu nakonec rád svůj příběh odvyprávěl. A kdo by tak za pokusem o likvidaci mohl být? „Nemám tušení. Upřímně řečeno mě nic nepřekvapuje, když se tak podívám na poslední dva a půl roku svého života.“ Výhrůžky prý nebyly nijak vzácné. „Není to zrovna lehká hra.“

A tak z toho žádné drama dělat nechtěl. „Francouzská policie i mechanici se na to podívali, ale nijak oficiálně jsem to nehlásil. Mechanici si byli naprosto jisti zlým úmyslem, ale rozhodl jsem se to nechat být.“

Ovšem francouzský deník Libération mu tak úplně nevěří, jeho novináři si dali tu práci a byli se policistů i zmiňovaných mechaniků optat. Těm prý případ přišel zvláštní a skutečně byla povolená všechna kola. Proč tedy policii neupozornili? „Bylo to špatně utažené už od začátku, od minulé návštěvy servisu,“ předpokládá Philippe Marquis, šéf autodílny, která pak Farageovo auto dávala dohromady. Rozhodně prý europoslanci ani nenaznačoval, že by mohlo jít o zlý úmysl. I proto, že si vůbec nerozuměli: „Komunikovali jsme akorát rukama,“ přiznal Marquis.

A stejně tak policie případ uzavřela jako obyčejnou autonehodu. A určitě ne proto, že si to Farage nepřál hnát dál. Prokurátoři by se o podezření z trestného činu museli doslechnout, ve Francii se vyšetřuje, i když si to oběť nepřeje.

„Stručně řečeno, pokud má lídr eurofobů podezření z pokusu o vraždu (koneckonců, má na to samozřejmě právo), nemůže ho zakládat na tvrzeních automechaniků či francouzské policie,“ uzavírá Libération.