Severní Korea oznamuje údajně úspěšný test vodíkové bomby

Severní Korea oznamuje údajně úspěšný test vodíkové bomby Zdroj: ČTK/AP

Kim Čong-un tvrdí, že má vodíkovou pumu, může však jen blafovat

Severní Korea možná do testované pumy přidala malé množství vodíku. S odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany to dnes uvedla agentura Reuters. KLDR údajně otestovala miniaturizovanou vodíkovou pumu, což už mezitím odsoudila nejen Jižní Korea, ale i Japonsko, USA, Británie a Francie. Ozývají se ale už i první hlasy, které zpochybňují, že šlo o skutečnou vodíkovou pumu.

Jižní Korea se rozhodně postaví proti jakékoli další provokaci ze strany KLDR a ve spolupráci s mezinárodním společenstvím se postará, aby severní soused za jaderný test tvrdě zaplatil, uvedla v reakci na údajný test jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje. Aktuální zkouška by podle ní mohla zásadně změnit situaci kolem severokorejského jaderného programu. Vyzvala rovněž k posílení mezinárodních sankcí vůči KLDR.

Proti údajnému testu vodíkové pumy ostře protestovalo také Japonsko. Mluvčí tokijské vlády uvedl, že premiér Šinzó Abe bude v úzkém kontaktu s vládami USA, Jižní Koreje, Číny a Ruska. "Je to něco, co nemůžeme akceptovat," uvedl. Sám Abe podle AFP zkoušku označil za "vážnou hrozbu" pro bezpečnost jeho země.

Čínská vláda oficiálně na zprávy o testu zatím nereagovala, státní tisková agentura ale uvedla, že jaderný test je v rozporu se snahou o celosvětové jaderné odzbrojení. Jakákoli činnost narušující stabilitu v severovýchodní Asii je podle ní "nežádoucí a nemoudrá".

Čína je nejvýznamnějším diplomatickým a ekonomickým spojencem severokorejského režimu, v posledních letech se ale vztahy obou zemí zhoršily právě vzhledem k rozhořčení Pekingu nad severokorejskými jadernými a raketovými testy.

Bílý dům uvedl, že tvrzení severokorejského režimu o úspěšném testu vodíkové pumy nemůže potvrdit, ale odsoudil jakékoli porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Severní Koreu vyzval k dodržování jejích mezinárodních závazků. Na severokorejské "provokace" prý USA adekvátně odpoví a budou nadále "chránit a bránit" své spojence v regionu.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond na twitteru uvedl, že pokud se zprávy o testu potvrdí, bude to "provokace", kterou bezvýhradně odsuzuje, a "závažné porušení" rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Šéf britské diplomacie je právě na dvoudenní návštěvě Pekingu.

Za "nepřijatelné porušení" rezoluce Rady bezpečnosti OSN zkoušku označila také Francie.

Začaly se už ale ozývat i první hlasy, které zpochybňují, že by se jednalo o skutečnou vodíkovou pumu. Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že Severokorejci přidali pouze malé množství vodíku do běžné jaderné bomby.

Podle jihokorejských zpravodajských služeb měl výbuch sílu šesti kilotun TNT, což zhruba odpovídá síle posledního jaderného testu z roku 2013, která měla sílu šesti až sedmi kilotun TNT. "Vzhledem k rozsahu je těžké uvěřit, že to byla skutečně vodíková bomba," uvedl Čang Uk z Korejského obranného a bezpečnostního fóra. "Mohli testovat nějaký druh přechodové (pumy) mezi jadernou a vodíkovou bombou, ale pokud nedodají jasný důkaz, je těžké tomu tvrzení uvěřit," dodal.

Také podle dalších odborníků Severokorejci pravděpodobně přidali izotop vodíku do běžné jaderné bomby. "Protože je to skutečně vodík, mohou tvrdit, že jde o vodíkovou bombu," uvedl jaderný expert Joe Cirincione citovaný agenturou Reuters. "Není to ale skutečná termonukleární bomba," dodal.

Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mocnější než jaderná bomba a je těžší ji vyrobit.

Pchjongjang zatím provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013, všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.