Michael Bloomberg u Baracka Obamy

Michael Bloomberg u Baracka Obamy Zdroj: www.mikebloomberg.com

Regulace zbraní: Co neprosadil Obama přes Kongres, zaplatil miliardář Bloomberg

Barack Obama slaví dílčí úspěch v potírání násilí, představuje opatření, které nařídí všem prodejcům zbraní kontrolovat své zákazníky. Je to jen malý krůček, protože větší regulaci Obamovi republikánský kongres nedovolí, a i když prezident považuje otázku zbraní za důležité téma, za dvě volební období s ní moc nepohnul. Ovšem co nezvládl Obama za osm let, s tím dokázal v kratší době pohnout miliardář Michael Bloomberg.

Debaty o kontrolách zbraní v USA se zdají být nekonečné a spory o svobodu jednotlivce a ochranu společnosti patří k nejdůležitějším tématům tamní politiky. Ještě nedávno měli spíše navrch zastánci svobodného ozbrojování a lobbistický moloch NRA, proti nimž se stavěly organizace typu matky proti násilí. Ale teď se do sporu ve velkém vložil 13. nejbohatší na světě a hlavně jeho peníze.

S lobbistickými bitvami o svobodu či kontrolu zbraní snese srovnání máloco. Na obou stranách se točí ohromné peníze, tradičně nejvíc utrácela National Rifle Association (NRA, něco jako Národní svaz držitelů zbraní); za loňský rok vydala 32,5 milionu dolarů. Přesto byla situace stále v jakési rovnováze, či spíše patu. Jen málo změní masové vraždy či teroristické útoky, kterých se v Americe odehraje několik do roka – každý incident sice posílí zastánce kontrol, ale politická vůle dlouho nevydrží.

Iniciativa Everytown for Gun SafetyIniciativa Everytown for Gun Safety|Facebook/Everytown

Pro demokrata Obamu je kontrola zbraní jednou z priorit, ale moc se mu nedaří. Tedy alespoň na federální úrovni, kde obvykle narazil na kongres – ať už v něm zrovna převažovali konzervativci, nebo liberálové. Ovšem v jednotlivých státech či městech teď stoupenci přísnějších regulací slaví úspěchy. Mohou za to i desítky milionů od bývalého starosty New Yorku a majitele stejnojmenného finančně-mediálního kolosu Bloomberga.

„V měřítku států je to snazší než na celonárodní úrovni, protože kongres je velice nerovnoměrný,“ říká guvernér Connecticutu Dannel Malloy. Ve svém státě teď zavádí zákaz prodeje zbraní komukoliv, kdo je na seznamu podezřelých z terorismu. Delaware zase od října odebírá zbraně domácím násilníkům.

A jistou výhru zaznamenal jejich tábor i v jižanské Virginii, kde je jinak kultura zbraní celkem silná. Tamní ministr spravedlnosti rozhodl, že povolení z jiných států na nošení skryté zbraně v jeho rajónu už platit nebudou.

Porozumění místo konfliktu

Bloomberg se za omezení zbraní angažuje dlouhodobě, ale k nedávným úspěchům pomohla i změna tónu. „Důraz teď klade na zkušenost obětí, navazuje vztahy se známými osobnostmi a soustředí se na skoncování s násilím, namísto konfliktní otázky regulace zbraní,“ komentuje list The New York Times.

Největším protivníkem NRA je teď Everytown for Gun Safety. Vznikla předloni spojením iniciativ Milión mamin za kontrolu zbraní a Starostové proti nelegálním zbraním; jedním ze zakládajících starostů byl právě ten newyorský, tedy Bloomberg. Za loňský rok už Everytown překonal NRA co do financí: obdržel 36 milionů dolarů, z velké části od Bloomberga. Mohl si za to dovolit natočit třeba sérii spotů s čahouny z basketbalové ligy NBA, kteří se v apelech proti násilí střídají s oběťmi či pozůstalými.

Na druhou stranu ale mohou Bloombergovy miliony i trochu kazit image zastánců větší bezpečnosti: „Dříve byly peníze prakticky jen na straně zastánců zbraní, vždy nás obviňovali, že si svá vítězství prostě kupujeme,“ citují New York Times Richarda Feldmana, který dříve pracoval v NRA a nyní vede Svaz nezávislých majitelů palných zbraní. „Teď má druhá strana takové zdroje od Michaela Bloomberga, aby se mohli vložit do státních a místních klání.“