Vzpomínkové dvojčíslo vyjde v milionu kusů.

Vzpomínkové dvojčíslo vyjde v milionu kusů. Zdroj: Charlie Hebdo

Rok od atentátu: Charlie Hebdo vyzbrojí Hospodina kalašnikovem

Ve čtvrtek to bude rok od atentátu na satirický magazín Charlie Hebdo; už den předtím vyjde speciální výroční dvojčíslo. Na obálce bude mít Boha, totiž Hospodina, s kalašnikovem v ruce. Podobně jako zvláštní „vydání přeživších“ i vzpomínkové dvojčíslo vyjde ve zvýšeném nákladu – skoro milión kusů.

Šéf časopisu, kreslíř Riss, číslo otevírá editorialem, v němž se opírá do „fanatiků zblblých koránem“ a vyzdvihuje sekulární modernitu: „Přesvědčení ateistů a laiků mohou přenášet ještě více hor než víra věřících,“ věří ateista. „V roce 2006, když Charlie publikoval karikatury Mohameda, si skutečně nikdo nemyslel, že to jednou skončí násilím.“

Vedle jeho příspěvku přinese 32 stran také obrázky od zastřelených kreslířů známých pod přezdívkami a jmény Charb, Honoré, Cabu, Wolinski a Tignous. Doplní je příspěvky současných autorů časopisu. Na stránkách satirického týdeníku se objeví také poselství několika významných osobností.

Vrah pořád prchá...Vrah pořád prchá...|Charlie Hebdo

Kromě zvláštního vydání se plánuje i řada dalších připomínek na dvanáct mrtvých v redakci a pět při souvisejících útocích. Zabitým budou odhaleny pamětní desky, prezident François Hollande pak připomene tři policisty, kteří padli právě při lednových útocích.

V příštích týdnech se ukáže, nakolik byla zvýšená vlna zájmu o týdeník hlavně vyjádřením solidarity. Zatímco před útokem magazín skomíral a byl vděčný za náklad třicet tisíc, atak prodeje rapidně vystřelil vzhůru. Spousta lidí si časopis předplatila v duchu hesla Je suis Charlie, včetně těch, kteří francouzsky nemluví – třeba Arnold Schwarzenegger. Uvidí se, kolik z nich si teď po roce abonmá obnoví; aktuálně je 183 tisíc předplatitelů a dalších sto tisíc výtisků se prodá na pultech.