Krkonoše jsou již pro lyžaře sjízdné

Krkonoše jsou již pro lyžaře sjízdné Zdroj: Tereza Stonišová

Maly Staw
Krkonoše jsou již pro lyžaře sjízdné
3
Fotogalerie

Leden bude teplý, se sněhem je to ale lepší. Areály konečně jedou naplno

Počasí v posledním měsíci roku 2015 zklamalo jak milovníky zimních sportů, tak vlekaře a majitele rekreačních zařízení. Leden podle odhadů nebude lepší. Meteorologové uvedli, že bude nadprůměrně teplý. I přes teploty, které nyní často kleasjí pod bod mrazu. Tento víkend však lyžaři zavítali do Krkonoš i například Orlických hor po tisících - díky mrazům byly spuštěny téměř všechny sjezdovky v areálech. 

V prosinci byl jeden víkend, který se blížil klasickému zimnímu počasí. Před prvním prosincovým víkendem nasněžilo tak, že například některé lyžařské areály v Krkonoších spustily “zkušební” provoz. Zvláště zjevné to bylo v českých nejoblíbenějších horách, Krkonoších. již během druhého a třetího srpnového týdne však sníh postupně tál.

V sobotu a v neděli denně lyžovalo v Krkonoších 4000 až 5000 lidí. "Od pondělí na Černé hoře otevřeme sjezdovku Černohorská až k dolní stanici kabinové lanovky a spustíme i lanovku Protěž. V Peci pod Sněžkou se otevře červená sjezdovka na Hnědém vrchu. Celkem bude ve SkiResortu otevřeno přes 11 kilometrů sjezdovek," řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek. Od úterý by chtěl SkiResort otevřít středisko Černý Důl. Od pondělí se ve SkiResortu bude lyžovat za ceny standardní sezony, dosud se kvůli omezeným sjezdovkám jezdilo za ceny vedlejší sezony.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn v sobotu rozšířili lyžování o 1,5 kilometru dlouhou sjezdovku Machytka na Horních Mísečkách. Celkem se jezdí asi na devíti kilometrech sjezdovek s deseti až 40 centimetry technického sněhu. V příštím týdnu by chtěl Skiareál otevřít červené sjezdovky ve Svatém Petru a na Medvědíně, připravuje také zahájení provozu areálu Labská. Na dalším rozšiřování sjezdových tratí pracují také v Mladých Bukách, Malé Úpě a Strážném.

V Říčkách v Orlických horách dnes otevřeli modrou sjezdovku a spolu s dosud otevřenou červenou sjezdovkou středisko nabízí téměř tři kilometry sjezdovek. Vlekaři v Říčkách se nyní chystají přesunout sněžná děla na černou sjezdovku. V sousedním Deštném se lyžuje na modré turistické sjezdovce.

V Pardubickém kraji v sobotu zahájilo sezonu orlické středisko Červená Voda, kde se rozjela čtyřsedačková lanovka. Otevřená tam je 2150 metrů dlouhá sjezdovka Mlýnická. Od pátku se lyžuje i v Dolní Moravě v Králickém Sněžníku. Lyžaři tam zatím mají k dispozici 2,5 kilometru sjezdovek, od pondělí by měla být v provozu další sjezdovka zvaná Slamník.

Na krkonošských hřebenech leží nesouvislá sněhová pokrývka, teplota se tam dnes pohybovala kolem minus 12 stupňů Celsia.