Polští a němečtí extremisté se spojili v boji proti migrantům

Polští a němečtí extremisté se spojili v boji proti migrantům Zdroj: čtk

Dream team: Polští a němečtí radikálové se sjednotili v pomyslném boji s migranty

Nacionalistické křídlo polských fotbalových fanoušků se rozhodlo spojit své síly se svým německým protějškem. Neonacistická frakce z východoněmeckého Meklenburska se usnesla, že jejich myšlenky jsou vlastně stejné jako jejich polských protějšků. A tak vzniklo protiimigrantské spojenectví. O kuriózním paktu dnes informovala polská Gazeta Wyborcza.

Členové polsko-německého hnědého bratrstva už podnikli společnou akci: ve Štětíně 13. prosince napadli pěstmi demonstraci proti rasismu, pořádanou sdružením Otevřená republika. Policie zadržela osm útočníků ve věku od 14 do 26 let.

Shodou okolností se protirasistická demonstrace konala na Grunwaldském náměstí, pojmenovaném po středověké bitvě, v níž polsko-litevské vojsko, posílené českými žoldnéři, porazilo německé rytíře.

Za bratrstvem jsou podle deníku dva muži, devětatřicetiletý někdejší boxer Radoslaw Król, brojící proti neexistující "muslimské čtvrti" ve Štětíně, a sedmatřicetiletý chovatel buldoků Norman Latzkow, organizátor "večerních vlasteneckých procházek", při kterých němečtí neonacisté s pochodněmi v rukou demonstrují proti uprchlíkům.

"Hnědé spojenectví je nová kvalita," tvrdí znalec polsko-německého pohraničí Andrzej Kotula ze štětínské radnice. Němečtí neonacisté totiž ještě před pár lety pořádali akce, které měly "zastavit polskou invazi". Nyní však přispěchali na pomoc polským kolegům vypořádat se s žadateli o azyl.

"Strach z Poláků, který dával neonacistům energii, už minul. Teď se někteří dokonce těší, že prázdná hřiště ve vylidněných východoněmeckých městečkách ožívají polskými dětmi," tvrdí Kotula a dodává, že nyní jsou společným nepřítelem uprchlíci. Spolupráce mezi neonacisty a polskými "vlasteneckými fanoušky" začala v říjnu a zpečetila je i pitka ve štětínském pivovaru.

Pro některé radikály je prý problém přijmout spojenectví, jiným ale nevadí, že jedni nosí symboly nacistické Třetí říše a druzí polského odboje proti nacistické okupaci.

"Jsme sousedé. Dohodli jsme se, že oni budou respektovat naše dějiny a my jejich. My i oni jsme Pomořané. Máme si snad vydrápat oči, když máme společného nepřítele?" řekl listu jeden z polských fanoušků. "Ve Štětíně ještě nejsou, ale už jsou ve Schwedtu, Löcknitzu a Pasewalku. Přijdou a postaví mešity - ledaže jim to nedovolíme. Společně s Němci," dodal.

Štětín býval historickou metropolí Pomořanska. Součástí Polska je od roku 1945.