Německé volby

Německé volby Zdroj: Ľubomír Kotrha

Zazpívej hymnu vlastenecké Pegidy a přispěj tak na uprchlíky

Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) složili hymnu a ta se prodává na Amazonu. Amazonu je to zřejmě trochu blbé vydělávat na něčem takovém a tak internetový obchod prohlásil, že tržby z prodeje této písně dá obecně prospěšné organizaci na podporu uprchlíků.

 Informace o tom, že zpěvem pegidovské antiimigrační písničky vlastně podpoříte uprchlíky, se objevila na stránce, na níž lze píseň zakoupit. Pětimunutová píseň Gemeinsam sind wir stark! (Společně jsme silní!) stojí 1,29 eur (přibližně 35 Kč). Jak uvádí ČTK, hymnu nabídli organizátoři protiislámských a protiimigračních demonstrací ke stažení před Vánoci na počest prvního výročí existence hnutí Pegida. Posledních pět dní patří ke stovce nejprodávanějších písní Amazonu. Samo hnutí Pegida chce podle svého šéfa Lutze Bachmanna výtěžek z prodeje hymny darovat "potřebným východoněmeckým bezdomovcům".

Je to roztomilé dilema. Poklesne prodej, neboť supervlastenci si uvědomí, že tak nebohá Pegida bude podporovat uprchlíky? Nebo naopak stoupne, protože si to začnou kupovat příznivci běženců a podpoří je tak, aniž by museli toto veledílo poslouchat?

Pegida vznikla loni na podzim v Drážďanech a rozšířila se do dalších německých měst. V Drážďanech loni v lednu na pravidelné pondělní demonstrace chodilo až 20 000 lidí. V současnosti se účast pohybuje pod 5000 demonstranty. Možná by Pegida mohla těch písní nechat složit víc, přece jen tohle nebude Yesterday, aby se z toho vyžilo napořád a nějaké ty prostředky na uprchlíky ještě budou potřeba. Taky něco bude stát léčba pegidistů, kteří teď budou trpět rozpolceností osobnosti. Na druhou stranu i rozpolcenost osobnosti má něco do sebe. Bude možné počty účastníků demonstrací hned násobit dvěma a bude to mnohem lépe vypadat.