Na Silvestra byl v Praze klid

Na Silvestra byl v Praze klid Zdroj: Tereza Stonišová

Na Silvestra byl v Praze klid

Silvestrovské oslavy v centru Prahy byly vcelku klidné, dorazilo méně lidí než v minulých letech. Na Václavském a Staroměstském náměstí a v přilehlých ulicích se sešly tisíce lidí, nebyl však zaznamenán žádný vážný přestupek.  

"Nezaznamenali jsme žádné výrazné narušení pořádku a oslavy příchodu nového roku můžeme označit za poklidné," řekl hodinu po půlnoci Rubeš.

Podle něho dorazilo méně lidí než v předchozích letech. Velkou část z nich tvořili cizinci. V ulicích byla vedle češtiny slyšet zejména ruština, angličtina, němčina a italština. Větší zájem byl o dění na Staroměstském náměstí, kam přilákal početné publikum koncert populární hudby. Převzaté světové hity skupin Status Quo, AC/DC a dalších roztancovaly desítky lidí pod pódiem. Před půlnocí se náměstí pod orlojem zcela zaplnilo a lidé stáli při vítání nového roku v zástupech i v ulicích ústících na náměstí.

Méně slavících bylo na Václavském náměstí, kde se soustředili především v jeho dolní části a na chodnících po obou stranách náměstí. V jeho středu tak mohly poměrně bezpečně vybuchovat rachejtle a dělbuchy.

Na bouřlivou noc byly připraveny stovky policistů a zdravotníků. V polovině náměstí zaparkoval kamion záchranné služby, takzvaný Golem. Útočiště v něm našlo několik dětí, které utrpěly šok z hlasitých výbuchů. Celkově v Praze do půlnoci zdravotníci ošetřili tři desítky méně vážných zranění většinou způsobených pádem po požití alkoholu. "Máme jeden případ pětadvacetiletého mladíka z Prahy, kterému petarda zranila prsty," řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Policisté ve spolupráci se zaměstnanci dopravního podniku a s několika těžkooděnci ve střední části Václavského náměstí zajišťovali bezpečný průjezd tramvají.

Nový rok v Praze lidé neslavili jen v ulicích a restauracích. Například v historické budově Státní opery pořádalo Národní divadlo tradiční galavečer s představením Netopýr od Johanna Strausse mladšího. Silvestrovský program Malostranské besedy nabídl koncert písničkáře Ivana Hlase a jeho hostů. V odsvěceném kostele Pražská křižovatka-kostel sv. Anny vystoupil odpoledne soubor Collegium 1704. Speciální představení uvedla některá kina. Mezinárodní festival LeDní Letná pozval na silvestrovskou oslavu do vyhřátého stanu na holešovickém Výstavišti.

Výbuchy pyrotechniky zněly v centru města ještě dlouho po půlnoci. Vzhledem k oslavám posílil pražský dopravní podnik noční spoje. Metro prodloužilo provoz do 01:30 a posíleny byly i noční linky tramvají a autobusů.