Paříž: méně turistů, více ozbrojenců.

Paříž: méně turistů, více ozbrojenců. Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Brusel bez ohňostroje, dobře hlídaná Paříž, zákaz petard v Innsbrucku. Bázlivý Silvestr ve světě

V duchu opatrnosti se ponesou silvestrovské oslavy v mnohých evropských městech. Brusel ruší silvestrovský ohňostroj, Paříži chybí turisté, Rusové raději vůbec nevyrážejí za hranice.

Kvůli hrozbě teroristického útoku bruselská radnice zrušila ohňostroj, jaký loni sledovalo na sto tisíc lidí. "Je lepší, když nebudeme podstupovat žádné riziko," uvedl starosta Yvan Mayeur. Není to asi zcela nepodložená obava: v úterý policie zadržela dvě osoby podezřelé z přípravy útoků ve jménu radikální organizace Islámský stát na "několika symbolických místech v Bruselu", které měly být údajně spáchány ke konci roku. Později státní zastupitelství muže zadržené v oblasti Bruselu a Lutychu obvinilo z podílu na činnosti teroristické skupiny, verbování a řízení teroristů a z přípravy atentátů.

 

Rovněž turecká policie zatkla v Ankaře dvě osoby, které údajně plánovaly na 31. prosince sebevražedný útok. Policie zabavila i sebevražedné vesty s výbušninami. Podle agentury Reuters přišli údajní atentátníci ze Sýrie a útok plánovali na silvestrovskou půlnoc na velmi rušném náměstí Kizilay v samém centru metropole.

 

Rakouská opatrnost

 

Posílené hlídky jsou i ve Vídni, která spolu s dalšími několika evropskými metropolemi obdržela varování spřátelených tajných služeb, že se něco může chystat. Ostatní města to tutlají, vídeňská policie obavy přiznala. Její řady posílí dalších 250 příslušníků z Dolního Rakouska, Burgenlandu a Štýrska, aby v centru vypomohli s bezpečností. Nový rok tam obvykle vítá na 800 tisíc turistů i místních.

 

 

To v Innsbrucku bude letos Silvestr o poznání klidnější: město totiž zakázalo neohlášeně odpalovat všechny petardy a rachejtle, povoleny jsou tak akorát prskavky. "Sledujeme tím všeobecnou bezpečnost," prohlásila starostka Christine Oppitzová-Plörerová. Oficiálním zdůvodněním je nebezpečí požáru, které je po období sucha a bez sněhu zvýšené. "Jedna neuváženě odpálená raketa může za nynějších podmínek způsobit rozsáhlé škody," dodala.

 

Výjimku budou mít jen ohňostroje předem ohlášené na úřadech. Organizátoři takových představení ale musí splnit přísné bezpečnostní požadavky.

 

Poloprázdná Paříž

 

Život v Paříži se od listopadových atentátů ještě nevrátil do starých kolejí a je tam i méně turistů než obvykle. "Máme všichni stále o asi deset procent méně klientů než obvykle, přestože je krásné, téměř jarní počasí. Pařížané nakonec začali chodit opět ven, ale turisté se ve velkých počtech zatím nevrátili. Dopady útoků jsou pořád znát," říká Erik Modenese, který je vedoucím restaurace Le Compas ve čtvrti Halles. Tržby mu jako ostatním podobným zařízením klesly po atentátech skoro o polovinu. O to víc je však vidět policistů i vojenských hlídek s neprůstřelnými vestami a automatickými zbraněmi. V Paříži bude 31. prosince rozmístěno 9000 policistů, což je 80 procent celého sboru.

 

Z bezpečnostních důvodů se uvažovalo o zrušení všech novoročních oslav v ulicích, ale pařížské úřady nakonec rozhodly, že je pouze zmírní. Například tradiční ohňostroj nahradí video promítané na horní straně Champs-Elysées, kam od osmi večer nebude dalším příchozím povolen vstup.

 

Na benzinku ne

 

Policie zarazila oslavy i na severu Itálie. To ale proto, že tam davy lidí chtěly pařit na jediné čerpací stanici. Čtveřice mladíků na Facebooku ohlásila Alternativní Silvestr u Autogrillu Rovigo,  ovšem odezva byla nečekaná: zúčastnit se prý rozhodlo na 15 tisíc lidí. Policie varovala, že tolik lidí se na parkoviště zdaleka nevejde, a organizátoři akci raději sami zrušili, ale mnozí se tam prý přesto vydají – nebo k jiné pumpě, popřípadě před policejní stanici.

 

 

Mezi turisty by ještě citelnější propad měli představovat ti ruští – parlament občany varoval, aby na novoroční oslavy vůbec nevyráželi do zahraničí. Jako důvod obě komory uvedly bezpečnostní situaci, zejména v kontextu ruských náletů v Sýrii a vybuchlého letadla v Egyptě. Nicméně ruské cestovní kanceláře zaznamenaly propad v desítkách procent už před varováním  – například z donedávna oblíbených destinací jako Egypt a také Turecko, s nímž je teď Kreml na kordy.

 

Prakticky žádné oslavy nebudou v některých muslimských zemích, ač tam dosud také bývaly zvykem. Zákaz Silvestra vydala například somálská vláda i Hamás v Pásmu Gazy – že prý jde o západní tradici, která odporuje islámu, informuje agentura DPA. V minulých letech policie zasahovala pouze na konkrétních večírcích, nyní vláda vydala plošný zákaz. A totéž vyhlásila vláda Tádžikistánu. Přitom tam ale ze sovětských dob zakořenil zvyk slavit konec roku a Vánoce. Ministerstvo školství zatrhlo ohňostroje, slavnostní pokrmy a vybírání peněz ve školních zařízeních, jakož i instalaci ozdobených stromků, přírodních i umělých ve školách a na univerzitách. Už dva roky tam platí zákaz Dědů Mrázů i Santa Clausů v televizi.