Bacha na Facebook

Bacha na Facebook Zdroj: profimedia.cz

Podvodníci mají další fintu na Facebooku, dáte jim číslo mobilu a bude to drahé

V sousedním Rakousku bylo zaznamenáno několik podvodů, kdy podvodníci na Facebooku zneužijí číslo vašeho mobilu tím, že vám pošlou falešnou zprávu, za kterou zaplatíte 100 euro (v přepočtu 2700 korun).

Podle zprávy rakouského listu Die Presse podobný případ naposledy nahlásila jedna žena ze spolkové země Burgenland. O co se přesně jedná?

Žena si na Facebooku chatovala s jedním ze svých „přátel“. Lotr ji požádal o číslo mobilu. Když mu ho napsala, následně obdržela textovou zprávu, kde ji „přítel“ požádal o potvrzení; měla odpovědět pouze slovem „ano“. Stalo se tak dvakrát za sebou. Mělo se jednat o bezplatnou nabídku na účast v soutěži. Žena bez jakéhokoli podezření příjem zprávy potvrdila. Pak jí ale za to přišlo vyúčtování, že každá transakce stála 99,99 eura. Přišla tak o v přepočtu více než 5400 korun.

Podle policie je těchto případů už několik a peníze byly připsány na účet banky v USA.

Podobný podvod se podle expertů může odehrát v jakékoli zemi světa. Facebook svým uživatelům doporučuje, aby své osobní informace lidem, které neznají, zásadně nedávali. Jenže to je podle všeho jen zbožné přání.