IKEA budka je chvályhodný projekt, je však bezpečný? Curych o tom pochybuje.

IKEA budka je chvályhodný projekt, je však bezpečný? Curych o tom pochybuje. Zdroj: IKEA foundation

IKEA boxy neprošly požárními testy, Curych musí uprchlíky ubytovat jinak

Na poslední chvíli shání curyšské úřady budky pro uprchlíky. Ty, co dodala firma IKEA, totiž selhaly v testech požární bezpečnosti. Přitom se má centrum pro 250 lidí otevřít už 4. ledna.

Švédský nábytkářský gigant se spojil s Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky (UNHCR) a vyvinul lehké a levné buňky, které mají pomoci zvládat příval migrantů. V Řecku i jinde jich už slouží tisíce, ale ve Švýcarsku teď narazily. Curych spoléhal na dokumentaci od UNHCR, ale po pochybnostech z Německa provedli švýcarští odborníci své vlastní testy. Budky vyrobené částečně z plastu neprošly.

Místo nich Curych narychlo sehnal náhradu z dřevotřísky. Takové budky budou sice více než třikrát dražší, ale jinak mají pasovat na místo původně určené pro IKEA přístřešky. Dvaašedesát jich vyroste uvnitř veletržní Haly 9 ve čtvrti Oerlikon.

Co s přebývajícími budkami, není jasné. Našli by se i zájemci o koupi, jenže bezpečnostní předpisy jsou překážkou i zde. A zbyde jich patrně ještě více, stejně jako Curych plány ruší i kanton Aargau.

Uprchlíci se musejí spokojit s nevzhlednou a neznačkovou dřevotřískou.Uprchlíci se musejí spokojit s nevzhlednou a neznačkovou dřevotřískou. | město Curych