V Prateru i jinde teď policie dává větší pozor.

V Prateru i jinde teď policie dává větší pozor. Zdroj: Vídeňská policie

Vídeň zvýšila bezpečnostní opatření. Pozor na podezřelé tašky

Povánoční či silvestrovskou návštěvu Vídně může turistům trochu znepříjemnit policie. Rakouská metropole totiž zvýšila bezpečnostní opatření, jistá spřátelená zpravodajská služba ji varovala, že mezi Vánocemi a Novým rokem hrozí střelba či bombový útok. Podobné upozornění dostalo více zemí, ale jen vídeňská policie to otevřeně přiznala.

Policisté budou důkladněji sledovat místa, kde je víc lidí - zejména dějiště společenských událostí a dopravní uzly. Stejně tak budou věnovat větší pozornost podezřelým zavazadlům. Žádné akce se nicméně neruší. Varování, které bylo vydáno několik dní před Vánocemi, neupřesňuje žádný cíl.

"Byla zmíněna možná jména potencionálních útočníků, kteří byli prověřováni. Vyšetřování založené na tomto prověřování zatím nedospělo ke konkrétním výsledkům," uvedla vídeňská policie v prohlášení. Stejně tak neoznámila, která tajná služba varování rozeslala a kterých měst se týká. Nejsou ani důkazy, že podezřelé osoby jsou v Evropě a jestli vůbec existují.

Česko v klidu

Česká policie má informaci o varování již několik dní. "Momentálně ale o žádném hrozícím nebezpečí útoku v českém městě nevíme," dodala její mluvčí Ivana Nguyenová.

Mluvčí německého ministerstva vnitra uvedl, že z operačních důvodů se úřad ke konkrétním situacím nevyjadřuje: "Německo je stále v hledáčku terorismu džihádistů," řekl agentuře Reuters a dodal, že Německo přehodnotilo a přizpůsobilo svá potřebná bezpečnostní opatření hned po listopadových útocích v Paříži.

Varování přišlo šest týdnů po útocích v Paříži, kde islamisté zavraždili na různých místech 130 lidí a dalších nejméně 350 osob zranili.

Nedávno byla zadržena v Rakousku v souvislosti s listopadovými teroristickými útoky v Paříži dvojice mužů. Podle policejních zdrojů citovaných agenturou AFP pochází jeden z mužů z Alžírska, druhý je Pákistánec.