Šťastný výherce Ngange

Šťastný výherce Ngange Zdroj: Twitter

Uprchlík ze Senegalu, kterého zachránili z potápějící se lodě, vyhrál v španělské loterii 11 milionů

Pětatřicetiletý Ngagne byl v roce 2007 zachráněn z potápějící se malé lodi španělskou pobřežní stráží. Emigroval společně z dalšími lidmi ze Senegalu. Tehdy nevlastnil vůbec nic. Teď vyhrál ve Španělské vánoční loterii (Lotería de Navidad) 400 tisíc euro, tedy v přepočtu téměř 11 milionů korun.   

Ngagne se doplavil do Španělska na dřevěné bárce spolu s dalšími 65 lidmi. U pobřeží se ale začala chatrná loď potápět a společně s dalšími uprchlíky ho vylovila z moře pobřežní stráž. Jeho příběh popisují v těchto dnech všechna španělská média.

"Chci poděkovat Španělům a španělské vládě, za to, že mě zachránili, když jsem se topil v moři," řekl Ngagne v rozhovoru pro jednu televizní stanici a polykal u toho slzy radosti. Vyhrál totiž 400 tisíc eur v národní loterii cenu první kategorie, která se jmenuje El Gordo ("největší").

Protože žije v malém andalúském pobřežní městě Roquetas de Mar, které má necelých 90 tisíc obyvatel, stal se ihned "hvězdou" města. Od příjezdu do Španělska pracoval spolu s jeho manželkou jako námezdná síla na polích. Například ve sklenících, kde sbírali zeleninu.

"Nemůžu tomu uvěřit. Zrovna jsem ztratil práci, a i když jsem ji měl, tak jsme spolu s manželkou vydělávali často jen pár euro denně," řekl Ngagne. Vítězný los loterie měl číslo 79140 a pro imigranta ze Senegalu se tím zcela mění život.

Vánoční loterie je ve Španělsku velmi populární a když se prodají všechny losy, lidé mohou vyhrát celkově až kolem 2,4 miliardy euro. Nejvyšší cena, kterou může vyhrát jednotlivý člověk je pak 4 miliony euro. Vyplácí se až 70 procent vsazených peněz a Ngange dostal i další dobrou zprávu - peníze se nedaní.