V Sýrii se podařilo uzavřít lokální příměří, které umožní evakuaci stovek rodin příslušníků radikální organizace Islámský stát (IS) z oblasti na jihu Damašku a z předměstí Hadžar al-Asvad

V Sýrii se podařilo uzavřít lokální příměří, které umožní evakuaci stovek rodin příslušníků radikální organizace Islámský stát (IS) z oblasti na jihu Damašku a z předměstí Hadžar al-Asvad Zdroj: ČTK

Z Damašku budou díky příměří evakuovány rodiny členů IS

 V Sýrii se podařilo uzavřít lokální příměří, které umožní evakuaci stovek rodin příslušníků radikální organizace Islámský stát (IS) z oblasti na jihu Damašku a z předměstí Hadžar al-Asvad. Většina z nich bude převezena do Rakky na severu Sýrie, kde má IS hlavní stan.

Příměří se podařilo dojednat s pomocí OSN a syrské vlády. Podobně se účastníci konfliktu v minulosti dohodli o městě Zabadání ležícím u libanonské hranice a nedávno také o poslední povstalecké čtvrti Homsu, odkud byli evakuováni členové syrské opozice.

Dohodu o širším příměří by mohly přinést rozhory, které mají v lednu začít v Ženevě mezi zástupci syrské vlády a jejích oponentů. S příměřím počítá rezoluce, kterou minulý týden schválila Rada bezpečnosti OSN.

Pokud se podaří rozhovory zahájit, měla by do půl roku vzniknout přechodná vláda a do 18 měsíců by se pak měly konat volby. Nad rozhovory ale visí mnoho otazníků kromě jiného také kvůli tomu, že se účastníci neshodují v otázce budoucí role prezidenta Bašára Asada. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ale při své současné návštěvě Číny řekl, že jeho vláda je připravena se rozhovorů zúčastnit.