Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Profimedia.cz

Neplecha napravena: roztržka s Řeckem urovnána, velvyslanec se vrátí, uvedl Zaorálek

Diplomatická roztržka mezi Českem a Řeckem kvůli kritickým výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu Atén je urovnaná. Po dnešním telefonátu se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem to uvedl na twitteru šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kotzias v úterý povolal z Prahy na konzultace řeckého velvyslance. Řekové tak reagovali na Zemanova slova o tom, že Česko vstoupí do eurozóny, až ji opustí Řecko. Řecký ambasador Panajotis Sarris se do Prahy vrátí po Vánocích. Radioužurnálu ale ministr řekl, že o konkrétním termínu se nejednalo. Zaorálek pozval na návštěvu také ministra Kotziase.

"Diplomatická roztržka s Řeckem urovnána. Telefonát s mým řeckým protějškem proběhl v přátelské atmosféře," oznámil na twitteru Zaorálek. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK sdělila, že Zaorálek pozval svého řeckého kolegu na návštěvu Prahy.

Oba ministři se prý shodli, že není dobré, aby šarvátka dál eskalovala, chtějí se soustředit na důležitější věci. "S kolegou Kotziasem jsme se dohodli, že zintenzivníme vzájemný kontakt, protože před námi stojí důležitější společné úkoly v rámci EU," pokračoval v tweetu Zaorálek. Společnými úkoly mínil boj proti takzvanému Islámskému státu nebo řešení migrační krize. Dlouhodobé negativní vztahy Zaorálek nečeká, ale není prý možné tvrdit, že se nic nestalo. "Ty věci se nedají úplně škrtnout a vymazat. Na obou stranách cítíme, že je důležité kooperovat," řekl Zaorálek Radiožurnálu.

"Ujistil jsem řeckého ministra zahraničí, že jsem si vědom toho, že Řecko nezpůsobilo finanční krizi a že je daleko více její obětí," sdělil Radiožurnálu Zaorálek. Se Zemanem se prý kvůli roztržce nyní nesetká. "Teď urgentně to necítím jako potřebu. Máme s panem prezidentem pravidelné schůzky a je možné, že se k tomu vrátíme," dodal.

Řecká ambasáda ČTK potvrdila, že velvyslanec Sarris opustil Česko kvůli výroku Zemana o členství Řecka v eurozóně z minulého týdne. Prezident při úvaze o připojení Česka ke společné evropské měně zalitoval, že Řekové v eurozóně zůstali. Prý nechce, aby Češi po zavedení eura platili řecké dluhy.

Podle informací ČTK si na ostrou rétoriku některých států vůči Řecku postěžoval i ministr Kotzias. Řecká televize ERT zmínila například Maďarsko nebo Slovensko. Gesto vůči Česku mělo být pokusem situaci řešit.

ERT také uvedla, že vzájemné vztahy Česka a Řecka se ocitly v "bodu mrazu". Pokud se sporné výroky neopraví, hrozí prý úplné přerušení diplomatických styků. Mluvčí Lagronová se k tomuto požadavku Řecka odmítla vyjádřit. Korekci prezidentových slov o Řecku ale již dříve odmítl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Názor prezidenta prý trvá a bude ho dál veřejně prezentovat.

Zeman se před týdnem v rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR vyjadřoval k situaci v eurozóně. "Má jediná obava ze zavedení eura při současné podobě stabilizačního mechanismu je ta, že by český daňový poplatník platil řecké dluhy. Byl jsem velmi zklamaný z výsledku jednání, která už téměř směřovala k takzvanému Grexitu a nakonec skončila tím, že Řecko v eurozóně zůstalo," prohlásil mimo jiné český prezident.