Anonymous mají další zářez na pažbě

Anonymous mají další zářez na pažbě Zdroj: alphr.com

Hackeři z Anonymous napadli tureckou doménu kvůli IS

Turecko utrpělo v předchozím týdnu jeden z největších kybernetických útoků na své internetové servery. Uvedla to agentura Reuters. Od 14. do 21. prosince bylo vyřazeno z provozu na 300.000 internetových adres s doménou ".tr", kterou používají i ministerstva, armáda či banky. Turecká média spekulovala, že tento organizovaný útok mohl pocházet z Ruska, s nímž má Ankara napjaté vztahy od sestřelení ruského letounu u syrské hranice minulý měsíc. Nyní se ke kybernetickému útoku přihlásilo hnutí Anonymous.

"Turecko podporuje DAIŠ (Islámský stát) tím, že od něj kupuje ropu... nebudeme akceptovat, že turecký lídr (Recep Tayyip) Erdogan pomáhá IS," uvedlo v prohlášení hnutí Anonymous. Dále oznámilo, že v útocích bude pokračovat, pokud turecká vláda nepřestane podporovat IS.

Hackerské aktivistické hnutí Anonymous vyhlásilo organizaci IS kybernetickou válku zhruba před měsícem po teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí a k nimž se přihlásil právě Islámský stát.

Hnutí Anonymous je mezinárodní síť počítačových hackerů a aktivistů, která podniká kybernetické útoky jménem obrany svobodného internetu. V minulosti se terčem staly webové stránky nadnárodních společností, justice či vládních orgánů v řadě zemí. V České republice kdysi hnutí napadlo portály politických stran a pozměnilo i stránky Ochranného svazu autorského.