„Láska nezná mezí. Bez ohledu na věk či pohlaví,“ snaží se nás přesvědčit ve svých fotografiích fotograf Braden Summers. Podle něj představují média homosexuální páry zcela neobjektivně bez špetky romantiky či souznění. Proto se rozhodl zhotovit fotografie, kde světu ukáže opravdovou krásu  homosexuálního vztahu.

„Láska nezná mezí. Bez ohledu na věk či pohlaví,“ snaží se nás přesvědčit ve svých fotografiích fotograf Braden Summers. Podle něj představují média homosexuální páry zcela neobjektivně bez špetky romantiky či souznění. Proto se rozhodl zhotovit fotografie, kde světu ukáže opravdovou krásu homosexuálního vztahu. Zdroj: Brandon Summers/boredpanda.com

Řecko schválilo registrované partnerství homosexuálů

Řecký parlament v úterý schválil zákon o registrovaném partnerství homosexuálů. Informovala o tom agentura Reuters. Tato právní norma neumožní párům stejného pohlaví adoptovat děti, ani přijmout za vlastního partnerova potomka. Pro zákon, který upravuje registrované svazky homosexuálů, hlasovalo ve 300členném parlamentu 193 poslanců. Za neexistenci zákona kritizoval Řecko před dvěma lety Evropský soud pro lidská práva.

Tato právní norma prošla díky některým opozičním stranám, proti hlasovali komunisté i pravicová strana Nezávislí Řekové (ANEL), která je koaličním partnerem vládní strany SYRIZA. Levicová formace SYRIZA, která je u moci od letošního ledna, si stanovila jako jeden z bodů svého programu snížení vlivu náboženství ve státních institucích i občanském životě, jakož i definitivní oddělení církve od státu.

V Řecku má stále velký vliv ortodoxní církev, zakázána je například i kremace zemřelých. "Homosexualita se vymyká zákonům přírody. Je to sociální zločin a hřích. Homosexuálové a ti, kdo ji podporují, nejsou normální lidé," hřímal biskup jihořeckého města Kalavryta, kde se v úterý na protest proti schvalování zákona rozezněly kostelní zvony. Za podporu legalizace svazků homosexuálů v minulosti hrozil pravoslavný biskup Pirea Serafim poslancům ze své diecéze vyloučením z církve.

Před parlamentem se v úterý shromáždilo několik stovek příznivců zákona, který by měl začít platit počátkem příštího roku. "Je to dobrý začátek, i když zákon nezahrnuje všechno," řekl agentuře AP Filippos Paganis, člen skupiny pro práva gayů Colour Youth. A dodal, že aktivisté chtějí vytrvat a dosáhnout uzákonění sňatků homosexuálů.

Rozhodování některých poslanců při schvalování zákona podle španělského listu El País možná ovlivnil i nedávný případ úmrtí populárního herce Minase Hatzisavvase. Jeho partner poté napsal otevřený dopis premiérovi Alexisovi Tsiprasovi. "Žil jsem s ním (Hatzisavvasem) 25 let, ale nikoho nenapadlo, že se budu muset doprošovat o vydání jeho těla v nemocnici. Byl to příšerně byrokratický proces," postěžoval si partner zesnulého herce.