Nápor na slovinskou hranici.

Nápor na slovinskou hranici. Zdroj: Slovinská armáda

Evropská komise: hranice Řecka ohlídáme třeba proti jeho vůli! Frontex má dostat víc posil i pravomocí

Ochranu vnější hranice schengenského prostoru by měla posílit nová evropská pohraniční a pobřežní stráž. Europoslancům ve Štrasburku návrh představili členové Evropské komise Frans Timmermans a Dimitris Avramopoulos. Média návrh popisují jako největší možný přesun suverenity jednotlivých členských zemí směrem k Evropské unii od vzniku společné evropské měny.

Podle návrhu komise by členské státy měly dát agentuře na ochranu vnějších hranic Frontex k dispozici 1500 pohraničníků, které by bylo možné nasadit na ochranu schengenské hranice během několika dní. Evropské země by přitom v případě nutnosti musely přijmout nasazení evropských pohraničníků i proti své vůli. Doposud bylo možné vyslat příslušníky pohraniční služby Frontex na hranici jen na požádaní dotčené země.

Zlepšit by se mělo také technické vybavení Frontexu, které by mohli využívat pohraničníci jednotlivých členských zemí. Má se tak zabránit případům z minulosti, kdy například Řecko nemělo dostatek přístrojů na snímání otisků prstů a registraci běženců.

Operace Poseidon: hlídky Frontexu na řecko-turecké hranici. Operace Poseidon: hlídky Frontexu na řecko-turecké hranici.|frontex

Řada evropských politiků ale už dříve vyjadřovala značnou nelibost k možnosti nasazení evropské pohraniční stráže i přes odpor dané země. Například polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski uvedl, že by se v případě takové pohraniční stráže jednalo o "nedemokratickou strukturu, u níž by nikdo nevěděl, komu se zodpovídá". Pochybnosti vyjádřil také šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. "Nebudu podporovat převzetí hraničních kontrol na základě diktátu."

Podporu má plán Evropské komise naopak u Německa, Francie či Nizozemska. Už dopoledne záměr přivítal i český premiér Bohuslav Sobotka, podle nějž vychází z návrhů, které jeho vláda dlouhodobě v rámci EU prosazuje.

"Byla to právě Česká republika, která už před několika měsíci navrhla zřízení společné evropské pohraniční stráže. Opakovaně jsem toto téma otevíral i na jednáních Evropské rady. Jsem proto velmi rád, že tato myšlenka získává jasnější obrysy," uvedl premiér. "Jsme připraveni do evropské pohraniční stráže okamžitě vyslat naše policisty či další potřebné experty." Česko podle Sobotky od počátku diskuze o řešení migrační krize zdůrazňovalo, že posílení ochrany vnějších hranic má význam také pro zachování schengenského systému.