Bernard Cauzeneuve, francouzský ministr vnitra, se domnívá, že boj proti terorismu se v rámci struktur Evropské unie příliš vleče. EU podle něho nedělá dost, aby zabránila dalším útokům.

Bernard Cauzeneuve, francouzský ministr vnitra, se domnívá, že boj proti terorismu se v rámci struktur Evropské unie příliš vleče. EU podle něho nedělá dost, aby zabránila dalším útokům. Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Francie kritizuje EU za pomalý boj proti teroru. Oznámila zatčení ve věci atentátů

Devětadvacetiletého muže dnes v pařížském regionu zatkly francouzské úřady v rámci vyšetřování listopadových teroristických útoků v Paříži. Byla na něj uvalena vazba a vyslýchají jej agenti bezpečnostní služby.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dnes zároveň oznámil, že kvůli útokům se od vyhlášení výjimečného stavu 14. listopadu uskutečnilo 2700 domovních prohlídek a 287 lidí je v domácím vězení. Cazeneuve také kritizoval Evropskou unii, že v boji proti terorismu "se příliš pomalu rozhoduje".

Ve Francii jsou zatím ve vazbě kvůli atentátům dva muži, kteří podle úřadů poskytli ubytování Belgičanovi marockého původu Abdelhamidu Abaaoudovi, jenž je považován za hlavního organizátora útoků.

Tyto osoby ale podle vyšetřovatelů patrně neměly s přípravou nebo provedením atentátů, které si vyžádaly 130 mrtvých, nic společného. V Belgii bylo v souvislosti s útoky obviněno a zatčeno osm lidí, v Turecku byl zatčen muž, který údajně útočníkům pomohl vybrat cíle.

Těmi byly 13. listopadu fotbalový stadion Stade de France, koncertní sál Bataclan a restaurace a bary. K největšímu teroristickému útoku spáchanému v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu z roku 2004 se přihlásilo hnutí Islámský stát (IS).

Za hlavního osnovatele masakrů je označován Abaaoud, který zahynul 18. listopadu při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. V hledáčku kriminalistů je nadále Francouz Salah Abdeslam, který se podle všeho na útocích podílel a kterému se podařilo uprchnout.