Saúdové bojují s teroristy, totiž rebely, totiž šíity...

Saúdové bojují s teroristy, totiž rebely, totiž šíity... Zdroj: ČTK/AP/Hasan Jamali

Saúdi se staví do čela velké islámské koalice: Nandají to teroristům. Nebo ší'itům?

Saúdská Arábie přivedla většinu muslimského světa pod prapor boje s terorismem. Členy vojenské koalice je 34 států. Půjde o rozšíření modelu, jaký Saúdové a jejich spojenci nekompromisně uplatňují proti rebelujícím jemenským ší'itům?

"Země zde zmíněné se rozhodly vytvořit vojenskou alianci vedenou Saúdskou Arábií pro boj proti terorismu se společným operačním centrem se sídlem v Rijádu, pro koordinaci a podporu vojenských operací," uvádí se v prohlášení.

Připojují se mj. arabské země jako Egypt, Katar, Spojené arabské emiráty, islámské země jako Turecko, Malajsie a Pákistán, a africké země. Ší'itský Írán, odvěký rival sunnitské Saúdské Arábie o vliv v arabském/islámském světě, na seznamu není.

Cílem skupiny je podle prohlášení boj proti terorismu ve všech jeho formách. Členové aliance chtějí chránit islámský národ před zlem všech teroristických skupin a organizací, které působí smrt a korupci na zemi a jejichž cílem je terorizovat nevinné.

Ministr financí Muhammad bin Salmán Saúd prohlásil, že země chtějí bojovat proti terorismu v Iráku, Sýrii, Libyi, Egyptě a Afghánistánu. Nabídl však pouze několik málo konkrétních údajů o tom, jaký by měl být vojenský postup. Zdůraznil, že akce v Sýrii a Iráku budou koordinovány s akcemi předních světových velmocí a mezinárodních organizací.

Jemenská lekce

Jak takový boj s terorem bude asi vypadat, naznačuje už menší sunnitská koalice, která bombarduje šíitské povstalce v Jemenu. Rovněž ji řídí Rijád. Od náletů západních mocností v regionu se odlišuje zejména menšími skrupulemi, pokud jde o civilní oběti.

Právě od dnešního poledne má platit příměří, neboť v Ženevě začíná další jednání o míru. Ještě ráno ale stihla koalice bombardovat vesnici na severu Jemenu.