Milan Kundera

Milan Kundera Zdroj: wikipedia.org

Na žebříčku světových myslitelů je Milan Kundera a Tomáš Sedláček

Spisovatel Milan Kundera a ekonom Tomáš Sedláček se dostali do žebříčku nejvlivnějších myslitelů letošního roku sestavovaného na základě výběru redaktorů předních světových médií. Zatímco Kundera je v první stovce vlivných veřejných osobností celého světa, které vévodí papež František, Sedláček figuruje v pořadí intelektuálů ovlivňujících německy mluvící země.

Na předních místech celosvětového pořadí se za papežem objevil brazilský spisovatel Paulo Coelho, bangladéšský nositel Nobelovy ceny za ekonomii Muhammad Júnus, turecký spisovatel oceněný Nobelovou cenou Orhan Pamuk a Američan Edward Snowden, který upozornil na praktiky amerických tajných služeb. Kunderovi v tomto žebříčku patří 84. místo.

Sedláček byl vyhodnocen jako 87. nejvlivnější myslitel v německojazyčné oblasti. Největší vliv na myšlení v německy mluvících zemích mají Snowden, britská architektka iráckého původu Zaha Hadidová, bývalý papež Benedikt XVI., peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa či ruský šachista a politik Garri Kasparov.

Až na Benedikta narozeného v Německu jde tedy o lidi, pro něž němčina není mateřským jazykem.

Osobnosti do žebříčku nominovala velká světová média a na analýze jejich vlivu se podílel Massachusettský technologický institut. Akci pořádá americký deník The Huffington Post ve spolupráci se švýcarským výzkumným ústavem Gottlieb Duttweiler Institute.