osvobozovatel generálporučík Končický

osvobozovatel generálporučík Končický Zdroj: čtk

Zemřel osvoboditel Ostravy, válečný veterán Končický

Ve věku 90 let dnes zemřel válečný veterán Mikuláš Končický, jeden z posledních žijících aktérů osvobození Ostravy na konci druhé světové války. Končický za to byl vyznamenán mimo jiné Řádem bílého lva a letos v květnu ho prezident Miloš Zeman povýšil do hodnosti generálporučíka.

Mikuláš Končický se narodil 1. ledna 1925 v obci Trosťanec na dnes ukrajinské Volyni. V roce 1944 narukoval do 1. československé samostatné tankové brigády v Rusku a jako tankista se účastnil dukelské, jaselské a ostravské operace. Po válce získal Končický československé občanství a zůstal v armádě jako voják z povolání. Sloužil v Moravské Třebové u 11. tankové brigády, absolvoval vojenskou akademii a působil ve vojenském školství.

V roce 1975 byl Mikuláš Končický z armády propuštěn kvůli odmítavému postoji k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Rehabilitace se dočkal až po pádu komunismu. Před čtyřmi lety mu byl propůjčen Řád bílého lva vojenské skupiny II. třídy. V květnu 2014 byl Končický povýšen na generálmajora a letos na jaře jmenován do hodnosti generálporučíka.