Na fotografii vůdce Islámského státu Bagdádí a jeho údajná manželka Saja

Na fotografii vůdce Islámského státu Bagdádí a jeho údajná manželka Saja Zdroj: Twitter

Seznamte se: Čtyři ženy šéfa Islámského státu Bagdádího

Vysledovat pohyb a hodnotit život samozvaného chalífa Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího je velmi nesnadné. Ostatně kdyby to šlo, tak ho zřejmě Američané už dávno zabili. Podobně těžké je to i v případě jeho skutečných či domnělých manželek. Teď se o to pokusily anglicky psané noviny Gulf News, které vycházejí ve Spojených arabských emirátech.

Zajímavostí je, že ženy Bagdadího, který prosazuje tu nejortodoxnější formu islámu, používají údajně hidžáb, tedy šátek zakrývající hlavu, ale odhalující tvář. V tomto případě by každý očekával nošení nikábu, u nějž vidíme pouze oči ženy. Chalífa Islámského státu podle dostupných informací prý také prosazuje, aby mladé ženy studovaly. Chce, aby pracovaly například jako lékařky či učitelky. Samozřejmě v nemocnicích a školách, kde nebudou spolu s muži. Po vzoru kurdských ženských jednotek si umí i představit, že ženy bojují ve válce. A vdovy po padlých bojovnících Islámského státu pobírají prý měsíčně 300 amerických dolarů jako důchod.

Za první manželku Bagdádího se považuje Asma Fawzí al-Qubaisí (36). Má to být jeho sestřenice a mají mít spolu pět dětí: dcery Hufaizu, Umaimu a Fatimu a syny Jamana a Hasana. Ví se o ní velmi málo a ani nejbližší spolupracovníci Bagdádího údajně z bezpečnostních důvodů netuší, zda s ním Asma žije v severoiráckém Mosulu, kde se má nacházet i on sám.

Druhou manželkou má být Israa Radžáb Mahal al-Qaisi (31). Je to Iráčanka a mají mít spolu syna Alího.

V syrském centru Islámského státu, ve městě Rakka,se již nějakou dobu hovoří o tom, že poslední ženu, kterou si chalífa Bagdádí vzal, je dívka pocházející z Německa, která se přidala k jeho organizaci na počátku letošního roku. Žádné další podrobnosti se ale v tomto případě neobjevily.

Nejvíce se ví o ženě jménem Saja Hamíd al-Dulaimi, které je 37 let. V tomto případě existuje dokonce i fotografie. Podle všeho je na ní skutečně jmenovaná, ale jak je to s jejím manželstvím s Bagdádím, o tom existují jen neoficiální informace. Určitou logiku ale dávají.

Saja pochází z kmene Dulaimi, což je jeden z vůbec nejsilnějších a nejbohatších arabských kmenů na Blízkém východě. Má kolem 7 milionů příslušníků a ti žijí v Iráku, Sýrii, Jordánsku a Kuvajtu. Jejich spojenectví s Bagdádím, což by v případě této manželky bylo logické a podle místních zvyků pevné, by také vysvětlovalo to, proč má Islámský stát v Iráku a Sýrii podporu mnoha obyčejných lidí.

Kmen Dulaimi si totiž vždy každý předcházel a každý vůdce na území Iráku s nimi zacházel jako s váženým spojencem. Za Saddáma Husajna tvořili členové tohoto kmene více než 10 procent irácké armády. Po roce 2003, kdy Irák okupovaly spojenecké vojenské jednotky, začal kmen často rebelovat proti vládě v Bagdádu a někteří jeho představitelé se pak spojili s Islámským státem. Saja proto může mít pro Bagdádího neocenitelnou hodnotu. Zřejmě z tohoto důvodu irácká vláda vehementně popírá, že by vůdce Islámského státu podobnou manželku vůbec mohl mít.

Na podzim 2013 byla Saja zatčena v Sýrii, když se pokoušela o přechod do Jordánska. Velmi rychle, v březnu 2014, byla ale vyměněna za 13 zajatých křesťanských jeptišek, které povstalci zajali v syrské vesnici Malúla. V rámci velké výměny měli být propuštěni i její dva synové a mladší bratr. Byla vdaná už předtím, ale její manžel byl zabit ve válce v roce 2010. Bagdádí si ji přesto vzal. U muslima je přitom dost neobvyklé, aby si bral vdovu, i když to není vyloučené.

V řadách Islámského státu, zejména na území Iráku, dnes bojuje několik tisíc členů kmene Dulaimi. Důvodem je především to, že jsou to většinou sunnité a vláda v Bagdádu je šiítská. Vzhledem ke svým zkušenostem z armády často obsluhují americkou bojovou techniku, kterou USA vyzbrojily iráckou armádu. Sajain bratr Omar je pak podle dostupných informací velitelem jedné jednotky džihádistů v Mosulu a další bratr Chálid dělá bodyguarda přímo vůdci Bagdádímu.

Všechno v případě Bagdádího žen do sebe zapadá, zda je to ale úplná pravda, se možná nikdy nedozvíme.