Zdroj: profimedia.cz

V Saúdské Arábii jdou ženy poprvé k volbám. Taxislužba Uber je zadarmo doveze k urnám

Ženy v Saúdské Arábii jdou letos poprvé ke komunálním volbám. A to jak jako voličky, tak jako kandidátky. Jedná se průlomový krok v politice Saúdské Arábie vůči ženám, které dosud neměly v Saúdské Arábie volební právo. Ženy mají v Saúdské Arábii k rovnocennému postavení s muži daleko - nesmí ani řídit automobil.

A právě kvůli tomuto zákazu řízení nabízí taxislužba Uber ženám zadarmo jízdy z domova k volebním urnám. Uber tak chce podpořit účast žen ve volbách. Uber je v Saúdské Arábii u žen velice populární, protože veřejná doprava v zemi není dobrá a běžné taxíky z ulice jsou považované za nebezpečné.

Do voleb jde 979 žen jako kandidátky. To je méně než 10% z celkového počtu 6 917 kandidátů. Avšak stejně nemají rovné podmínky s muži - například, pokud žena-kandidátka se bude snažit přesvědčit osobně jakéhokoliv muže, hrozí jí pokuta. Vyloučeny jsou tak tedy i veřejné politické projevy žen.

Saúdská Arábie byla poslední zemí na světě kromě Vatikánu, kde ženy neměly žádná volební práva. Situace ženských práv v Saúdské Arábii je tristní. Ženy v Saúdské Arábie nesmí volně chodit ani po ulici - vždy se musí pohybovat po boku nějakého muže. Ženy také potřebují souhlas muže k tomu, aby se mohly vdát, cestovat do zahraničí nebo studovat na středních a vysokých školách.