Demonstrace na podporu prezidenta se účastní asi 300 lidí

Demonstrace na podporu prezidenta se účastní asi 300 lidí Zdroj: ČTK

V Praze se demonstruje: podpořit prezidenta se rozhodly tři stovky lidí

Na demonstraci na podporu prezidenta Miloše Zemana se dnes v Praze sešlo podle policejního odhadu asi 300 lidí. Shromáždění začalo zpěvem české hymny a projevy řečníků, podle kterých prezident jako jeden z mála politiků nabízí řešení uprchlické krize. Účastníci plánují pochod na Hrad. Na místě jsou podle zpravodaje ČTK desítky policistů, včetně antikonfliktního týmu.

Řada lidí postávajících na náměstí měla v rukou české vlajky. Další si přinesli transparenty s nápisy "Chráníme svou vlast", "Ne Bruselu", či "Stop EU".

Na shromáždění vystoupil například bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek, který vyjádřil radost nad tím, že konečně našlo odezvu to, co prohlašoval před 20 lety. "Na moje slova došlo," uvedl ve své řeči.

Z Václavského náměstí se účastníci vydali na pochod na Hradčanské náměstí, kde chtějí vyjádřit podporu prezidentovi. Po cestě skandovali hesla "Čechy Čechům", "Nic než národ", "Multi kulti nechceme". Aby se vyhnuli Můstku, kde byla ohlášena demonstrace proti xenofobii, obešli to Jindřišskou ulicí, kde policie zastavila dopravu včetně tramvají. Trasa má dále vést přes Karlův Most, Mosteckou a Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí.

Dnešní akci svolaly Hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie. Pražskému magistrátu ji nahlásily 24. listopadu s tím, že očekávají účast asi 5000 lidí.