Poražená prezidentka se cítí vítězně

Poražená prezidentka se cítí vítězně Zdroj: ČTK/ZUMA/Telam

Show lepší, než měla Evita
Mauricio Macri už úřaduje. Se španělským exkrálem Juanem Carlosem
Argentina nepláče, ale chystá vlajky
3
Fotogalerie

Neplač pro mě, Argentino, radši demonstruj! Konec zhrzené prezidentky

Cristina Fernández de Kirchner těžce snáší prohru a nechce se jí opouštět prezidentský palác, který jí byl domovem po dvanáct let. Napřed dělala první dámu, načež vyhrála volby osobně a stala se první ženou Argentiny. Stěhovat už by se po druhém mandátu musela tak jako tak, ale nástupce už nebude z její strany. A tak se mu aspoň snaží znepříjemnit slavnostní nástup do funkce, ze svého kalichu hořkosti cáká žluč na všechny strany.

Vedle nových vizí pravicového vítěze voleb, Mauricia Macriho, plnila argentinské noviny také žabomyší válka o formality. Třeba to, jestli prezidentský mandát končí s půlnocí, nebo okamžikem inaugurace.

„Nemůžu už moc mluvit, protože po půlnoci se proměním v dýni,“ vtipkovala na své včerejší rozlučce s davy končící prezidentka. Asi se cítí jako ubohá popelka, která se musí vrátit k zametání podlahy. A ještě před tím adresovala Macrimu otevřený dopis, v němž mu připomíná, že není jeho partnerka, že inaugurace není oslavou jeho narozenin a že takhle se teda muž k dámě nechová. Prý na ni křičel do telefonu.

To asi když se hádali, jestli inaugurace proběhne podle protokolu v prezidentském paláci, nebo podle čerstvé tradice manželů Kirchnerových, kteří si svou moc nechávali potvrdit v parlamentu. Ten totiž nadále ovládá exprezidentčina levice; není divu, že se nastupující prezident obává možných narušitelů z řad poslanců.

Nakonec čerstvý prezident přistoupil na kompromis, přísahu a inaugurační řeč přednesl před poslanci, ale symboly úřadu přebral v paláci. Tak jako tak se zahořklá předchůdkyně odmítla obou akcí zúčastnit.

A další šarvátka, nebo spíše schválnost se odehrála na sociálních sítích. Zaměstnanci Kirchnerové odmítají svým nástupcům předat oficiální facebookový i twitterový profil „Růžového domu“, totiž prezidentského paláce; najednou jsou z nich „neoficiální“ pocty oběma Kirchnerovým. Jiní Argentinci už ale úlevně sdílejí mezinárodně srozumitelný hashtag #ChauCristina.

Argentina nepláče, ale chystá vlajkyArgentina nepláče, ale chystá vlajky|ČTK/imago stock&people

Zatímco Macri apeluje na národní jednotu a bude samozřejmě prezidentem všech, kterému nejde o ego, nýbrž o dobro lidu, zhrzená vládkyně mu ostentativně nevěří. „Když ucítíte, že vás zradili ti, kterým jste věřili a dali hlas, pozdvihněte vlajky,“ zahřímala proto před svými fanoušky, nehledě na to, že ti zřejmě Macrimu hlas nedali. Ale vlajky zvedali už teď.

Ovšem není vyloučeno, že po třech čtyřletkách v Růžovém domě si proměněná dýně Cristina otevře ještě čtvrtý, případně pátý oříšek: v příštích volbách opět smí kandidovat.