Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Řecko zvažuje silový zásah proti migrantům u hranic Makedonie

Proti chaosu v severořeckém pohraničním městě Indomeni, kde se zdržují migranti, které na své území nepouští Makedonie, bude nezbytné zasáhnout silou. Televizní stanici Mega to dnes řekl řecký ministr pro migraci Ioannis Muzalas.

V Indomeni nespokojení uprchlíci už několik týdnů protestují proti tomu, že je Makedonie nechce pustit dál přes své území, aby mohli pokračovat v cestě do Evropské unie. V posledních deseti dnech kvůli tomu blokují železniční trať.

"Tomu musí stát zabránit," řekl ministr. "Vyvíjíme velké úsilí, abychom situaci vyřešili nenásilně. Ale vláda musí prosadit respektování zákona," zdůraznil Muzalas. K tomu by podle něj mělo dojít v několika následujících dnech. Migranti budou odvezeni vlakem do Atén, kde budou moci podat žádost o azyl.

Situace na řecko-makedonské hranici je napjatá. V Indomeni v poslední době tábořilo několik tisíc běženců. Makedonie pouští dál jen uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku a ostatní, které označuje za "ekonomické migranty", vpustit odmítá. Opakovaně tam kvůli tomu dochází ke střetům s policisty.

V současné době se podle řeckých úřadů v tomto místě zdržuje zhruba tisícovka migrantů, kteří pocházejí především z Pákistánu, z Íránu a z afrických zemí. Tito lidé odmítají nastoupit do vlaků a odjet zpátky do Atén.

Podle Muzalase se nyní jedná s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) o programu dobrovolného návratu běženců. "Zní to hrozně a bolí mě to, když to říkám, ale pro ty lidi tu neexistuje žádné řešení. Je lepší, když se vrátí do své vlasti," řekl.