Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman: Lidé mi píší, abych odvolal Sobotku kvůli postojům k imigrantům, bohužel nemůžu

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že za poslední týden dostal "kvantum" dopisů, v nichž ho lidé žádají o odvolání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Hlava státu v Prezidentském Pressklubu na rádiu Frekvence 1 zalitovala, že tuto pravomoc nemá. Sobotku zkritizoval za to, že mu své odlišné názory sdělil přes média, nikoliv osobně.

Nejvyšší ústavní činitelé se verbálně střetli kvůli událostem letošního 17. listopadu. Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny odsoudil Zemanovo vystoupení na Albertově po boku šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky. Uvedl, že prezident by neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist. Zeman pak Mladé frontě Dnes řekl, že Sobotka postojem k migraci ohrožuje bezpečnost Česka.

Zeman by považoval za korektní, kdyby si politici s různými postoji vyměňovali názory z očí do očí. Zareagovat na premiérovu kritiku ale prý musel. "Jestliže v Bakalových nízkonákladových novinách zaútočí na prezidenta, předpoklad, že bych si to nechal líbit, by znamenal, že jsem úplně zdegeneroval," řekl Zeman.

Především kvůli Sobotkovým postojům k migraci prý v posledním týdnu dostal spoustu dopisů s požadavkem, aby premiéra odvolal. K témuž ho v dnešním pořadu vyzval i jeden z posluchačů. "Kdyby si přečetl ústavu, tak zjistí, že bohužel a ještě jednou bohužel prezident nemá takovou kompetenci," odvětil Zeman. Premiéra může odvolat pouze v případě, že Poslanecká sněmovna vládě vyjádří nedůvěru. Předseda vlády také může podat demisi sám.

Zeman zopakoval, že v březnu 2017 oznámí, jestli bude kandidovat na další funkční období. Pozitivně hodnotil vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v rozhovoru pro sobotní Právo. Babiš nevyloučil, že by jím vedené hnutí mohlo Zemana při dalších prezidentských volbách podpořit, i když zatím tyto úvahy označil za předčasné. Pokud ANO nenajde výraznou osobnost, podle Babiše vlastního kandidáta za každou cenu stavět nebude. "Pokud se rozhodnu kandidovat, tak si budu velmi vážit podpory všech parlamentních subjektů," komentoval to Zeman.