Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Češi podle průzkumu podporují vazbu bez soudu pro podezřelé z terorismu

Pětaosmdesát procent Čechů by podpořilo vazbu bez soudu pro lidi podezřelé z terorismu, zjistil průzkum TNS Aisa pro Českou televizi. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) dnes v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce varoval, že se na tom podepisuje představa, že se to dotázaných netýká. Tak by to ale nemuselo být, doplnil.

Nabídka možností v listopadovém průzkumu byla inspirována balíčkem protiteroristických úprav zákonů, které slovenská vláda předložila parlamentu. Více než čtyři pětiny ze 1200 respondentů podpořily vedle možnosti vazby bez rozhodnutí soudu v případech podezření z terorismu také omezování pohybu těchto lidí přes hranice oběma směry.

Za nepřijatelnou označil myšlenku vazby bez soudu i předseda KSČM Vojtěch Filip. "To je zásadní omezení osobní svobody. Nevím, proč by to měla řešit jen policie," uvedl. Lhůtu 48 hodin pro zadržení považuje za dostatečnou, aby státní zastupitelství a soudy rozhodly.

Upozornil, že policie se musí zabývat každým trestním oznámením, které může podat kdokoliv. Ministr spravedlnosti zastává obdobný postoj. "Lidé si neuvědomují, že podezřelý a nařčený z terorismu může být každý," řekl.

Lidé by obecně byli pro zavedení přísnější protiteroristické legislativy. Rozhodně to podpořilo 61 procent respondentů, dalších 21 procent je spíše pro. Pelikán je ale přesvědčen, že zákony jsou dostatečné. "Je absurdní ptát se lidí, zda se mají zpřísnit zákony, které neznají, protože se věnují něčemu jinému," poznamenal.

Slovenský kabinet premiéra Roberta Fica navrhl soubor změn téměř dvou desítek zákonů včetně ústavy s cílem posílit boj proti terorismu. Vládní návrh předpokládá například posílení pravomocí policie a tajných služeb, zpřísnit by se měly i tresty za terorismus. Policisté by podle kabinetu mohli zajistit každou osobu na místě, kde hrozí anebo kde se stal teroristický útok. Zároveň by se rozšířily pravomoci příslušníků policie ohledně prohlídky dopravních prostředků či vykázaní lidí z určených míst.