Miloslav Ransdorf, ilustrační snímek

Miloslav Ransdorf, ilustrační snímek Zdroj: Lucie Pařízková / Empresa Media / Profimedia

Europoslance Ransdorfa zadržela švýcarská policie, údajně kvůli bankovnímu podvodu

Švýcarská policie zadržela českého europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa. Uvedl to dnes na webu týdeník Respekt, informaci potvrdil zdroj ČTK. Policie ho podle Respektu zadržela spolu s dalšími lidmi v curyšské bance, odkud se skupina údajně snažila na falešné doklady vybrat větší obnos peněz. Česká policie se švýcarskou stranou spolupracuje kvůli případu pokusu o podvod, kde figuruje český občan, sdělila ČTK mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

"Potvrzujeme, že byl tento muž zatčen. Vyslechli jsme ho spolu s dalšími třemi muži ze Slovenska. Pak byl předán státnímu zástupci," řekla Respektu mluvčí policie v Curychu Judith Hoedlová.

Česká diplomacie zatím o případu neví. "V tuto chvíli nemám informace, ani naše ambasáda v Bernu, že by švýcarské úřady k nějakému takovému případu, uvolnily jakékoliv informace," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

O Ransdorfově osudu nevědí ani jeho kolegové z komunistické strany. Politik měl tento týden odjet do Švýcarska, za jakým účelem ale jeho kolegyně z Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná neví. A neví to podle ní ani další evropský poslanec této strany Jiří Maštálka. "Ani jeden z nás nemá jedinou informaci. A nemůžeme ho sehnat," řekla ČTK Konečná. Ransdorfa se podle ní nedaří zkontaktovat ani jeho sekretariátu.

Dnes odpoledne jednalo vedení komunistické strany. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše se ale o Ransdorfovi nebavilo. O tom, jakým způsobem se strana k případu postaví, zatím Dolejš nechtěl spekulovat.

Kromě politiky se Ransdorfovo jméno v médiích objevovalo kvůli milionovým dluhům, které mu vznikly z půjčky na stavbu vily. Byla na něj uvalena exekuce a hrozila mu dražba jak vily, tak i bytu. V roce 2013 prý závazky po deseti letech splatil. V roce 2013 měl Ransdorf incident s nizozemským televizním reportérem, kterého slovně i fyzicky napadl poté, co jej novinář obvinil z údajně klamavého vykazování přítomnosti v Evropském parlamentu.

Ransdorf měl v minulosti i problémy se zákonem zejména kvůli dopravním nehodám. V červnu 2007 srazil autem ženu na přechodu v Praze. Jeho trestní stíhání skončilo v listopadu 2010 podmíněným zastavením poté, co se politik s ženou finančně vyrovnal. O rok později v české metropoli porazil autem dívku, která byla se zraněními převezena do nemocnice. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin, na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že Ransdorf spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.