Američankám se brzy otevřou i speciální jednotky

Američankám se brzy otevřou i speciální jednotky Zdroj: yurock.com

Americká armáda umožní ženám službu i ve speciálních jednotkách

Americká armáda poprvé v historii dovolí ženám sloužit ve všech jednotkách, včetně těch speciálních. Oznámil to ve čtvrtek tajemník ministerstva obrany USA Ash Carter. „Pokud splní požadované standardy, budou se ženy moci podílet na armádních misích ve stejné míře, jako muži," prohlásil Carter.

„Ženy budou moci řídit tanky, střílet minomety a granátomety, vést pěchotu do boje. Budou moci sloužit ve speciálních jednotkách typu Navy Seals nebo Zelené barety. Budou moci sloužit jako výsadkáři u Air Force a všech ostatních jednotek v armádě, kde dosud sloužili pouze muži,“ řekl Carter.

Prezident Barack Obama nazval novou politiku armády událostí, která vejde „do dějin“ a učiní americkou armádu ještě silnější. „Naše ozbrojené složky budou od nynějška moci vybírat ještě z většího množství talentovaných lidí, " podotkl Obama v prohlášení.

Podle některých studií americké armády však ženy především v pozemních jednotkách nejsou tak dobrými vojáky jako muži. V boji jednotky složené pouze z mužů obstály lépe v 70 % aktivit, než jednotky složené z obou pohlaví. Ženy také mají 6 x vyšší šanci se při misi zranit než muži.

Ženy slouží také u nás. V armádě ČR jich najdeme 3210, což je 13.9 % z celkového počtu vojáků. Pro srovnání v americké armádě nyní slouží cca 200 000 žen, což tvoří 14.5 % z celkového počtu.