Nadija Savčenková

Nadija Savčenková Zdroj: Reuters

Rusko jako za starých časů: Obsah rozsudku letkyně Savčenkové je již znám, ačkoliv proces ještě neskončil

Ukrajinská letkyně Nadija Savčenková, souzená v Rusku za údajný válečný zločin, bude do konce roku odsouzená a přísně potrestána. Předpověděl to dnes ruský policejní generál, mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Obhájci a ukrajinská média se pozastavují nad tím, že mluvčí už ví o datu a obsahu rozsudku, ačkoliv proces ještě nedospěl ani k předložení důkazů obhajoby o nevině Savčenkové.

"Proces je v závěrečném stádiu. Myslím, že rozsudek bude vynesen do konce roku. A něco mi našeptává, že bude dosti přísný," řekl v rozhlasovém rozhovoru Markin. Toto prohlášení naznačuje, že slova "něco mi našeptává" neužil náhodou. Je zjevné, že o osudu Savčenkové je už dopředu rozhodnuto. 

Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Prý úmyslně loni v létě v Donbasu na východě Ukrajiny navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Savčenková ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem, při kterém byli dva ruští novináři zabiti.

Savčenková byla mezitím ve vlasti zvolena poslankyní za stranu expremiérky Julije Tymošenkové. Kyjev a Západ marně vyzývají Moskvu k osvobození Ukrajinky, které hrozí až 25 let vězení.

Spekuluje se o tom, že by Moskva mohla Savčenkovou po odsouzení vyměnit za dva ruské vojáky zajaté v Donbasu a nyní souzené v Kyjevě za účast "na agresivní válce proti Ukrajině" a za terorismus. Hrozí jim doživotí.

Četař Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev prý pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) bez dalšího upřesnění řekli, že je na Donbas vyslalo "armádní velení". Moskva ale oficiálně popírá, že by byla na Ukrajině vojensky přítomna, a o Alexandrovi a Jerofejevovi tvrdí, že od loňského prosince jsou bývalými vojáky.