Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Nejbohatších 10 procent lidí produkuje polovinu emisí oxidu uhličitého

Nejbohatších 10% lidí produkuje 50% oxidu uhličitého CO2, zatímco nejchudší polovina se podílí na vzniku CO2 pouze z 10%. Data pochází ze studie renomované britské charity Oxfam. Charita zprávu zveřejnila ve středu. Zprávu Oxfam zveřejnil v době mezinárodního summitu OSN, na kterém se řeší právě problematika snižování emisí.

Spory o to, jak sdílet odpovědnost za snížení produkce skleníkových plynů a pomoci zemím postiženým klimatickou změnou, se táhnou v OSN už 25 let.

"Země, které jsou bohaté a produkují mnoho CO2, by měli být odpovědné za své emise. Ale je jednoduché zapomenout, že ekonomiky v prudkém rozvoji jsou také domovem pro většinu chudých lidí na světě. Proto by se měli rozvinuté bohaté ekonomiky podílet na snižování emisí více, než chudší země," řekl v prohlášení šéf Oxfamu pro klima.

Podle zprávy Oxfamu jsou emise nejbohatšího jednoho procenta na světě až 175x vyšší než jejich protějšků, kteří spadají do 10% nejchudších lidí.

Jádro sporu o emise tkví v rozkolu mezi bohatými zeměmi a rozvojovými - rozvojové země stále ve velké míře produkují emise skrz neefektivní uhelné a plynové elektrárny.

Rozvojové země se brání tvrzením, že západní státy znečišťují klima mnohem déle a proto by jim měl Západ pomoci s redukováním emisí.

Tuto tezi však mnoho rozvinutých zemí v čele s USA razantně odmítá s tím, že všechny země by měli odpovídat za snižování produkce svých emisí a nespoléhat na bohaté státy, aby jim v tom pomáhaly.