Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv Zdroj: Reuters

Moskva vydala seznam potravin zakázaných dovážet z Turecka

Ruská vláda dnes zveřejnila seznam tureckých plodin, výrobků a potravin, jejichž dovoz od Nového roku zakáže v odvetě za sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami u hranic se Sýrií. Od 1. ledna také pozastaví bezvízový styk s Tureckem.

"Kromě ovoce a zeleniny, o nichž ruské úřady již informovaly, se na seznam dostalo také drůbeží maso, sůl a řezané květiny," poznamenala agentura Interfax. Zákaz se však nevztahuje na zboží, které si jednotlivci vezou pro osobní potřebu v povoleném množství.

Rusko podle celní správy nejvíce dováží z Turecka rajčata a citrusy. Za deset měsíců letošního roku Rusko dovezlo přes 300.000 tun tureckých rajčat za skoro 288 milionů dolarů (asi 7,3 miliardy Kč) a více než 255.000 tun citrusů za 172 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy Kč). Drůbežího masa se dovezlo za 15 milionů dolarů (asi 380 milionů Kč), další položky se pohybovaly řádově v milionech dolarů, tedy desítkách milionů korun.

Média se obávají, že sankce proti Turecku nejvíce postihnou ruské spotřebitele, podobně jako ruská odvetná opatření za západní sankce. Zákaz dovozu západních potravin totiž vedl k zúžení sortimentu a zdražování.