Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Dvě třetiny Rusů si myslí, že Rusko je velmoc

Skoro dvě třetiny Rusů (65 procent) považují svou vlast za velmoc, zatímco před čtyřmi lety tento názor nesdílela ani polovina Rusů (47 procent). Opačný názor zastává každý čtvrtý dotázaný, zatímco v roce 2011 Rusko nepovažovalo za velmoc 46 procent účastníků průzkumu. Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada.

S velmocenským postavením si Rusové spojují blahobyt občanů, hospodářský a průmyslový potenciál země, vojenskou moc, rakety a jaderné zbraně, vysokou kulturu, vědu a umění, respekt jiných zemí a autoritu ve světě.

Více než třetina dotázaných, 36 procent, by si přála vidět, aby Rusko bylo v budoucnu "jako vyspělé západní země". Necelá čtvrtina by dala přednost budoucnosti podobající se sovětské minulosti a tři procenta předrevolučnímu Rusku. 14 procent je spokojeno se současným Ruskem. Další dotázaní nedokázali odpovědět.

Rusové by si přáli vidět svou vlast silnou a kvetoucí (57 procent), bohatou (52 procent), vzdělanou a kulturní (40 procent), neporazitelnou (35 procent), mírovou a spravedlivou (30 procent).

Vlna vlastenectví se v Rusku vzedmula po loňské anexi Krymu a letošním zásahu v Sýrii, kde od konce září ruské letouny podporují režim Bašára Asada.