Zdroj: Profimedia.cz

Šiřte "osvícený islám", vybídla Francie muslimské vůdce

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve apeloval v neděli na přední francouzské muslimské představitele, aby šířili "osvícený islám, a postavili se tak proti tomu, co nazval tmářskými názory samozvaného Islámského státu (IS).

Cazeneuve na setkání se zhruba 400 muslimskými duchovními, aktivisty a vedoucími muslimskými představiteli ve Francii připomněl "zlatý věk" islámské vzdělanosti, který provázela spolupráce s ostatními náboženstvími. To je na hony vzdáleno tomu, co je podle ministra zvráceným islámem dnešních džihádistů.

"Je vaší zodpovědnosti obnovit tento osvícený islám, a odsoudit tak náboženské pokrytectví teroristů a těch, kteří je následují," prohlásil také Cazeneuve.

Šlo o první takovou schůzku od listopadových teroristických útoků ve francouzské metropoli. K sérii vražedných atentátů, které po sobě zanechaly 130 obětí na životech, se přihlásil IS.

Účelem schůzky deseti muslimských federací a pěti velkých mešit bylo vyjádřit nad těmito útoky odsouzení, prohlásil šéf Francouzské rady muslimského vyznání (CFCM) Anouar Kbibech. Její účastníci přísahali věrnost Francii. V závěru akce zazněla francouzská hymna.

Francie má největší muslimskou menšinu v Evropě. V zemi žije odhadem pět milionů muslimů, což představuje zhruba osm procent tamní populace. Zhruba dvě třetiny z nich mají francouzské občanství.

Francouzská muslimská komunita, kterou rozdělují etnické rozdíly i mocenská politika, nedokázala zatím vytvořit společnou opozici proti radikálním salafistickým skupinám, které o sobě dávají vědět v některých mešitách, čtvrtích a na internetu.