Novou podobu bezpilotního letadla Amazonu představil Jeremy Clarkson.

Novou podobu bezpilotního letadla Amazonu představil Jeremy Clarkson. Zdroj: Youtube.com

Jeremy Clarkson ukázal novou podobu bezpilotního letadla Amazonu

Internetový obchod Amazon v neděli ukázal novou podobu svého bezpilotního letounu, který chce firma využívat k dodávkám zboží zákazníkům. Stroj se podobá spíše malému letadlu, dokáže se však pohybovat kromě vodorovného i svislým směrem, tvrdí ve firemním propagačním videu jeho průvodce, někdejší moderátor automobilového pořadu Top Gear Jeremy Clarkson.

Bezpilotní letadlo dokáže vystoupat téměř 400 stop (asi 122 metrů) do výšky. Pak ale v klipu změní směr a pohybuje se po vodorovné ose podobně jako letadlo. Zásilky prý může doručit do 30 minut. Stroj je rovněž vybaven technologií, která mu umožní vyhnout se překážkám.

Amazon představil první prototyp svého bezpilotního letounu před dvěma lety. V březnu získal od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) svolení k testování bezpilotních letounů. Není ale zatím známo, kdy by firma nový stroj mohla začít využívat k donáškám zboží.

Americké zákony v současnosti komerční provoz bezpilotních letadel nedovolují. FAA však kvůli rostoucímu zájmu ze strany firem i jednotlivců pracuje na nových pravidlech pro používání bezpilotních letounů pro komerční i rekreační účely.

Bezpilotní letadla k doručování zboží vyvíjejí také společnosti Google a Wal-Mart.