Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ČTK

Babiš se chce připojit ke slovenské žalobě na kvóty pro uprchlíky

Slovensko již připravilo žalobu proti rozhodnutí většiny členských států EU o přerozdělování uprchlíků ve státech evropské osmadvacítky na základě povinných kvót. Oznámil to dnes slovenský premiér Robert Fico.

"Žaloba je připravena, ještě posuzujeme její některé aspekty. Blíží se datum, kdy žalobu podáme," řekl Fico před poslanci slovenské sněmovny. Dodal, že Bratislava nebude otálet až do 18. prosince, kdy vyprší lhůta na podání žaloby k unijnímu soudu.

Fico dříve v tomto měsíci sdělil, že Bratislava chce ve své žalobě zpochybnit pravomoc ministrů vnitra členských států Evropské unie přijmout takové rozhodnutí většinou hlasů.

Ke slovenské žalobě proti kvótám by se podle dnešního sdělení Fica mohly přidat i další země. Slovenský premiér řekl, že toto téma by mělo být součástí jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky, které se uskuteční příští týden v Praze.

Plán na přerozdělení žadatelů o azyl mezi země EU na základě povinných kvót hodlá u unijního soudu napadnout také Maďarsko. Tamní parlament dříve v tomto měsíci schválil zákon, kterým vládě premiéra Viktora Orbána poskytl pravomoci k takovému kroku.

Proti kvótám se postavila také nová polská vláda. Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak za chybu označil rozhodnutí předchozího polského kabinetu přijmout 7000 uprchlíků.

O přerozdělení 120.000 uprchlíků rozhodli ministři vnitra států EU jasnou většinou hlasů v září. Proti se při hlasování postavily kromě Slovenska také Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by Česko mělo zvážit, jestli se nepřidat k žalobě proti kvótám na přerozdělování uprchlíků. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. O věci chce jednat s vládními kolegy. Kvóty považuje za nesmyslné a nefunkční opatření. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je proti změně vládního postoje, nebyl by to podle něj vhodný krok. Vládní stanovisko by neměnil ani vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

"Já se zeptám kolegů, jestli nechceme přehodnotit náš přístup. Každý ví, že to nefunguje, protože nefungují hotspoty. K nám žádní uprchlíci přijít nechtějí, všichni chtějí do Německa," uvedl Babiš, podle něhož je nepřijatelné, aby Česku někdo nutil uprchlíky.

"Musíme možná ještě i zvážit, jestli se nepřidáme k té žalobě, co dalo Slovensko na kvóty, protože kvóty jsou nesmysl. Polská vláda také říká, že jsou nesmysl. Všichni to vědí," poznamenal. Neočekává sice pozitivní výsledek žaloby, ale je podle něj potřeba jasně říci, že není možné, aby v Evropské unii rozhodovaly jenom velké státy. Musí naslouchat i malým zemím, řekl také ministr financí.