Michael Hulton, jehož prastrýc Albert Flechtheim prodával díla ze své kolekce pod velkým nátlakem

Michael Hulton, jehož prastrýc Albert Flechtheim prodával díla ze své kolekce pod velkým nátlakem Zdroj: Spiegel.de

Quappi v modré, jedno z děl, které nebylo navráceno původním vlastníkům
Krotitel lvů od Beckmanna, jehož se za nacistické éry zmocnil otec Cornelia Gurlitta
Albert Flechtheim — sběratel umění, jehož dědici — Michaeli Hultonovi — dosud jeho sbírka nebyla navrácena
3
Fotogalerie

Bavoři nechtějí vrátit umělecká díla ukradená nacisty

Podle 29 amerických senátorů stále visí díla ukradená nacisty v bavorských muzeích. Proto sepsali výzvu adresovanou Bavorsku, která žádá okamžité vrácení ukradených děl do rukou původních — většinou židovských — majitelů, již nyní žijí v USA. O dopisu informoval v reportáži německý deník Spiegel.

Tento dopis, poslaný před 14 dny z Washingtonu, určitě bavorským státním představitelům radost neudělal. Senátoři v něm vznášejí vážné obvinění: Díla ukradená nacisty stále visí v bavorských galeriích a jsou v soukromých sbírkách potomků místních sběratelů. Požadují znovuotevření dialogu mezi státními galeriemi a židovskými rodinami, jež chtějí zpět své dědictví.

Senátoři přitom nechtějí nic víc než dodržení smlouvy z washingtonské konference mezi Německem a USA, ve které se Německo včetně Bavorska v roce 1998 zavázalo k navrácení všech ukradených a nuceně prodaných děl, jež nacisté získali od Židů.

„Důležitost této věci pro přeživší holocaust a jejich rodiny po celém světě je vysoká,“ píší v dopise senátoři. 

V posledních letech otřásla světem hlavně kauza Cornelia Gurlitta, který měl v držení stovky obrazů ukradených za éry nacistů jeho otcem. I přes světovou pozornost, již případ k sobě přitáhl, se však do rukou původních vlastníků vrátilo pouze několik obrazů.

I to je jeden z důvodů, proč už Židé žijící v USA nevěří ujištění Německa, že bude vracet obrazy do rodin původních majitelů. Podle Michaela Hultona, z jehož dědictví bylo několik obrazů ukradeno, je postup Německa přímo nechutný.

Reakce bavorských úřadů zatím není známá, ale vzhledem k tomu, že ve smlouvě z washingtonské konference nejsou uvedeny žádné sankce za nevracení děl původním majitelům, můžeme očekávat podobně vlažnou reakci jako dosud.