Konzervativní polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Konzervativní polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski Zdroj: ČTK/PAP/JACEK TURCZYK

Ostrá politická srážka Polska s Ruskem na sebe nedala čekat: Šéf diplomacie chce víc NATO

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski se pře s ruskou diplomacií o smlouvu mezi NATO a Ruskem kvůli svému požadavku na umístění základen aliance na polském území. Wasczykowski plánuje mimo jiné posílení regionální spolupráce v rámci visegrádské skupiny, kam patří i Česko.

Moskva zareagovala na středeční požadavek Wasczykowského na přehodnocení takzvaného Ustavujícího aktu NATO-Rusko z roku 1997, podle něhož nemají být na území nových členských států aliance - jímž se Polsko stejně jako ČR stalo v roce 1999 - jaderné zbraně. Moskva tuto smlouvu vztahuje i na budování vojenských základen NATO ve východních zemích.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová označila Waszczykowského slova za "velmi nebezpečná a extrémně provokativní".

Ministrův mluvčí v reakci na tuto kritiku ve čtvrtek uvedl, že Waszczykowski nemluvil o zrušení smlouvy jako celku, ale o umisťování "početných vojenských jednotek ve střední Evropě", což prý Zacharovová nepochopila.

NATO má na svoji obranu údajně dvojí metr

NATO podle nového šéfa polské diplomacie uplatňuje dvě úrovně bezpečnosti, tu vyšší pro západní Evropu a nižší pro země ve středu a na východě kontinentu. "Tohle chceme narovnat," řekl ministr polské agentuře.

Waszczykowski před nástupem do úřadu, kam se dostal po jasném volebním vítězství konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), zaujal média ostrým postojem na adresu syrských uprchlíků, které by podle jeho slov měla Varšava vycvičit a poslat zpět bojovat za jejich zemi.

Ve čtvrtek agentuře PAP řekl, že změny v polské zahraniční politice budou probíhat pozvolna, neboť "diplomacie nemá ráda revoluce". Mezi hlavní změny má vedle snahy o posilování role NATO v zemi patřit intenzivnější regionální spolupráce v rámci skupiny V4, ale i s pobaltskými státy. Hodlá se rovněž zasadit o prosazení demokratického řešení situace na Ukrajině.