Globální oteplování

Globální oteplování Zdroj: Profimedia.cz

Lidstvo je jen jeden stupeň od limitu, jehož prolomením se podnebí na celé planetě nenávratně změní

Globální data amerického Národní úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zveřejněná ve čtvrtek ukazují, že průměrné celosvětové teploty za měsíc říjen byly vyšší o 0.98 stupně Celsia než je pro říjen obvyklé. Souběžně však tato teplota zlomila ještě jeden rekord - měsíc říjen byl vůbec nejteplejším měsícem v celé zaznamenané historii. Planeta se tak dostala o stupeň blíže k limitu: Pokud se teplota zvýší o dva stupně Celsia nad celosvětový průměr, globální podnebí se změní navždy.

Tento měsíc padly čtyři rekordy. Říjen byl nejteplejším ze všech říjnů, které NOAA za 136 let zaznamenala. Jednalo se o nejteplejší měsíc v průměru 1 630 měsíců. Říjen byl také šestým za sebou jdoucím měsícem, který prolomil rekord v průměrné teplotě. Další rekord - sedm z deseti nejteplejších měsíců v historii bylo zaznamenáno v roce 2015, což z roku 2015 činí pravděpodobně nejteplejší rok v historii. Tento rekord prozatím drží rok 2014.

Data z NOAA potvrzují i data z NASA a Japonské meteorologické agentury. Nejedná se tedy pravděpodobně o chybné měření.

Jedním z vysvětlení zvýšené teploty je jev El Niño, který byl tento rok extrémně silný.  Byl dokonce jedním ze tří nejsilnější jevů El Niña, který kdy byl pozorován. Od roku 2000 jsme měli 13 z 15 nejteplejších roků v historii, a to přesto, že  poslední silné El Niño bylo zaznamenáno v roce 1998.

Prolomení limitu

Planeta se tímto rokem posunula o jeden stupeň k limitu dvou stupňů nad průměr celosvětové teploty, který se používá jako hraniční hodnota pro nevratnou změnu celoplanetárního klimatu.

Limit dvou stupňů zformuloval ekonom William Nordhaus v 70.letech a postupně se stal mezinárodním standardem pro kontrolu globalního oteplování. Tento limit sleduje EU, USA, a země G8 a mnoho dalších zemí, které podepsaly Kodaňskou dohodu v roce 2009.

Podle John Suttera, komentátora CNN, se po prolomení tohoto limitu stane několik věcí. Přibude přírodních katastrof, počasí bude více nepředvídatelné. Led bude dále tát, sklidí se méně obilí a ubude pitné vody. 

Podle mnohých je již dnes jisté, že tento limit dvou stupňů lidstvo prolomí, a to hlavně kvůli neúčinnosti Kodaňské dohody, v níž chybí sankce za nedodržení vypouštění skleníkových plynů. Otázkou tedy není, jestli lidé hraniční bod prolomí, ale kdy, přičemž podle některých se to může stát už kolem roku 2050.