Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: ČTK

Martin Konvička z Bloku proti islámu byl obviněn z podněcování k nenávisti

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička byl 18. listopadu obviněn z podněcování k nenávisti vůči muslimům kvůli svým výrokům na Facebooku. Novinářům to dnes oznámila jeho právní zástupkyně Klára Samková. Podle bloku jde o politický proces.

"Údajného přečinu se měl docent Konvička dopustit svými některými výroky, které publikoval v polouzavřené skupině na svém facebookovém profilu," uvedla Samková. Týká se podle ní výroků, které byly publikovány v letech 2011 až 2014.

Konvička čelí obvinění z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. V případě odsouzení mu hrozí šestiměsíční až tříleté vězení. K trestnému činu totiž podle policie využil veřejně přístupnou počítačovou síť.

"Trestní oznámení podala sama státní zástupkyně v rámci svého občanského aktivismu, jedná se o státní zástupkyni ze severních Čech," řekla ČTK Samková. Případ podle ní dozoruje státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Konvička v minulosti na svém Facebooku psal například o namletí muslimů do masokostní moučky. Navrhoval také zavírání muslimů do koncentračních táborů.

Samková Konvičkovi doporučila, aby obvinění nekomentoval. Podle jejího názoru je účelové. Plyne to prý ze skutečnosti, že vychází z více než rok starých výroků.

Představitelé Bloku proti islámu považují trestní oznámení proti Konvičkovi za politicky motivované. Mluvčí bloku David Štěpán prohlásil, že jde o přímý útok na svobodu slova, který navíc přišel den po výročí sametové revoluce.

Poslankyně hnutí Úsvit - Národní koalice Olga Havlová, která je zároveň členkou Akční rady bloku přirovnala situaci k politickým procesům z 50. let. Havlová také prohlásila, že za obviněním stojí ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle ní otevřeně vyzval ke kriminalizaci Bloku proti islámu několik hodin před tím, než bylo trestní stíhání vůči Konvičkovi zahájeno. "Žádám vysvětlení, jak si pan ministr dovoluje zasahovat do nezávislosti justice. Je to politický proces," řekla Havlová, která žádala o vyjádření Pelikána také na plénu Sněmovny.

Ministr spravedlnosti Pelikán minulý týden krátce po veřejném vystoupení Konvičky na demonstraci příznivců prezidenta Miloše Zemana na Albertově zveřejnil na svém Twitteru odkaz na paragraf trestního zákona, podle kterého je Konvička obviněn.