Alternativní trest: Pirát musí dosáhnout 200 tisíc zhlédnutí videa se svým příběhem

Alternativní trest: Pirát musí dosáhnout 200 tisíc zhlédnutí videa se svým příběhem Zdroj: Youtube.com

Pirát musí jako trest dosáhnout 200 tisíc zhlédnutí videa se svým příběhem

První odsouzený počítačový pirát v Česku, který dostal tříletou podmínku, způsobil sdílením softwaru výrobcům škodu 5,7 milionu korun. Tu však není schopen uhradit, a tak se s poškozenými mimosoudně dohodl na alternativním trestu. Musí dosáhnout 200.000 zhlédnutí videa se svým "pirátským" příběhem. Informovala o tom aliance softwarových firem BSA.

Třicetiletý Jakub F. sdílel komerční software, čímž způsobil škodu výrobcům. Pod přezdívkou vystupoval na fórech, kde nahrával odkazy ke stažení populárních komerčních softwarových titulů jako Windows 7 a 8 a dalších chráněných autorských děl, které umísťoval na servery pro sdílení souborů.

Muže podmínkou pravomocně potrestal Okresní soud v Litoměřicích, který mu také uložil propadnutí osobního počítače, externího harddisku a zajištěných DVD médií. Celou způsobenou škodu v rámci mimosoudního vyrovnání není schopen uhradit, a proto, aby se vyhnul civilnímu soudu, se s BSA dohodl na alternativním trestu. Zaplatil pouze menší část škody a zbytek vynahradí prací na osvětě spojené s prevencí a riziky softwarového pirátství. Spolupracoval na výrobě videa "Příběh mého pirátství", které pak bude propagovat na síti YouTube, kde bude muset dosáhnout 200.000 zhlédnutí. V opačném případě mu bude hrozit úhrada zbývající výše škody v řádu milionů korun.

Video příběh je na sociálních sítích Facebook a YouTube. V profesionálně natočeném klipu hraje přímo Jakub F. na základě jím odsouhlaseného scénáře. Klip realisticky popisuje jeho životní pirátský příběh.

Podle poslední analýzy BSA se v Česku užívá nelegálně 34 procent počítačových programů a roční ztráta výrobců softwaru tak činí 3,6 miliardy korun. Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem jsou operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry.