V Bruselu začal protiteroristický zásah, policisté blokují ulice kolem slavného náměstí Grande Place

V Bruselu začal protiteroristický zásah, policisté blokují ulice kolem slavného náměstí Grande Place Zdroj: Reuters

Brusel: Policie žádá veřejnost, aby nešířila na sociálních sítích informace o zásahu

Belgické bezpečnostní síly dnes večer uzavřely několik ulic v centru Bruselu, pravděpodobně v souvislosti s teroristickou hrozbou. Podle místních médií i zpráv ze sociálních sítí byli lidé bydlící v oblasti vyzváni, aby se nepřibližovali k oknům a hoteloví hosté, aby nevycházeli. Belgická vláda jen krátce před začátkem dění v centru města rozhodla, že čtvrtý, nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření v Bruselu bude prodloužen až do pondělí. Policie žádá veřejnost, aby nešířila prostřednictvím sociálních sítí informace o zásahu a zároveň přestala o probíhající operaci informovat.

 

Uzavřeno je tak bezprostřední okolí centrálního historického náměstí Grand Place. K přehrazení jedné z ulic použili policisté dokonce autobus městské hromadné dopravy. Množství policistů a vojáků, kteří ve městě s ochranou bezpečnosti pomáhají, hlásí média i ve čtvrti Etterbeek na východ od centra města.

Policie večer požádala média a veřejnost o zdrženlivost při zveřejňování detailů o nynější operaci například na sociálních sítích.

Bezpečnostní opatření byla na čtvrtý stupeň zvýšena počátkem víkendu kvůli věrohodným informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Podobat by se prý měl tomu, který v pátek 13. listopadu vzal v Paříži život 130 lidem.

Bruselská policie už více než týden pátrá po Salahovi Abdeslamovi, který se údajně přímo zapojil do atentátů ve francouzské metropoli a poté se vrátil do bruselské čtvrti Molenbeek, kde žil. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

V Bruselu tak od soboty nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí. Po dnešním rozhodnutí o pokračování tohoto stavu je jasné, že v pondělí zůstanou uzavřeny i místní školy, včetně vysokých.

Ve městě sídlící instituce EU o konkrétní hrozbě nevědí, přesto také zvýšily míru bezpečnostních opatření. Eurokomisařka Kristalina Georgievová na Twitteru oznámila, že úředníci komise, u nichž to je možné, mají pracovat z domova. Kromě jednání ministrů školství a důležité schůzky ministrů financí zemí platících eurem k situaci okolo zadluženého Řecka, byla zrušena všechna pondělní jednání v budově Justus Lipsius, kde jednají zástupci členských zemí.

Česká ministryně školství Kateřina Valachová večer ze zdravotních důvodů svou účast na pondělním bruselském jednání zrušila, oznámila česká diplomacie.