Pietní shromáždění studentů vysokých škol 22. listopadu na pražském Albertově. Při příležitosti Mezinárodního dne studentstva a událostí v roce 1939 a 1989 nebyli 17. listopadu vpuštěni k pamětní desce kvůli shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana.

Pietní shromáždění studentů vysokých škol 22. listopadu na pražském Albertově. Při příležitosti Mezinárodního dne studentstva a událostí v roce 1939 a 1989 nebyli 17. listopadu vpuštěni k pamětní desce kvůli shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana. Zdroj: ČTK

Oslava 17. listopadu na pražském Albertově: Na místě vzpomínají tisíce lidí

Na pražském Albertově se dnes odpoledne sešli studenti a další lidé, aby si připomněli 17. listopad 1939 a 1989. Na úterní oslavy je nevpustila policie kvůli shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana, na němž prezident pronesl projev. Těsně před zahájením dnešní akce byly na místě podle organizátorů zhruba 3000 lidí a další účastníci přicházeli.

K opožděné oslavě Mezinárodního dne studentstva dnes studenti na vysokoškolské budovy vyvěsili transparenty s nápisy Albertov je symbol svobody, Vzděláním proti strachu či Ne násilí a kolektivní vině. Setkání se účastní také rektoři řady vysokých škol, kteří akci zaštítili.

Místopředsedové TOP 09 Miroslav Kalousek a Marek Ženíšek se před zahájením akce poklonili u pamětní desky připomínající 17. listopad 1989 a položili k ní květiny. Řada účastníků si vyzdobila klopy symbolem červených trenýrek, které v obří podobě v polovině září vyvěsili členové umělecké skupiny Ztohoven nad Hradem namísto prezidentské standardy.

"Událostí usilujeme o důstojné připomenutí 17. listopadu, jeho hodnot a jeho památky a rozhodně ji nevnímáme jako záminku ke komentování aktuálního politického dění i postojů jednotlivých státních činitelů," uvedl Jiří Feryna z organizačního týmu.

Na shromáždění studentů na Albertově naváže v podvečer vzpomínková akce na Václavském náměstí, kterou k paláci Melantrich svolala platforma Setkání dobré vůle. Cílem je podle organizátorů připomenout Sametovou revoluci a ohradit se proti tomu, že prezident Zeman vystoupil na Albertově po boku lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky.