Abdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie

Abdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie Zdroj: Twitter

Hledaný terorista Abdeslam se skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie, tvrdí jeho přátelé

Údajný terorista Salah Abdeslam se nyní schovává v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie. Informoval o tom zpravodajský server ABC News s odvoláním na Abdeslamovy přátele, kteří s ním hovořili přes Skype. V Paříži mezitím propustili sedm z osmi lidí zatčených během středeční razie na pařížském předměstí Saint-Denis, při které zahynul také údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud.

"Myslím, že není daleko," uvedl dnes bratr Salaha Abdeslama Mohamed, který už dříve Salaha vyzval, aby se dobrovolně vydal úřadům. Informaci, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc některé ze svých přátel, Mohamed potvrdil.

Jeden ze Salahových přátel serveru ABC News potvrdil, že je Abdeslam zoufalý, neboť uvázl na půli cesty mezi evropskými tajnými službami a radikály z organizace Islámský stát (IS), kteří ho údajně sledují. Lituje prý, že v Paříži nespáchal sebevražedný atentát podobně jako jeho další bratr Brahim Abdeslam, který se odpálil nedaleko koncertní síně Bataclan.

Abdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do SýrieAbdeslam Salah se údajně skrývá v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie|Twitter

Jednadvacetiletý Hamza Attou - jeden z mužů obviněných v Belgii z terorismu kvůli tomu, že Abdeslama po útocích odvezl z Paříže do Bruselu -, tvrdí, že měl Salah Abdeslam během cesty na sobě velkou bundu. Pod ní prý mohl mít ukrytý sebevražedný pás. Policie vůz s Abdeslamem na cestě z Francie do Belgie minulou sobotu zastavila třikrát, v té době však ještě nevěděla, že je Salah Abdeslam podezřelý z přímého podílu na atentátech.

Podle belgické televizní stanice RTBF může být informace o Abdeslamově sebevražedném pásu důvodem, proč dnes belgické úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Dalším důvodem by mohl být nález zbraní v bytě jednoho z dalších obviněných teroristů. Úřady oficiální důvod mimořádných opatření nezveřejnily.

Ve Francii mezitím propustili sedm z osmi lidí zadržených při zhruba sedmihodinové středeční razii v Saint-Denis. Ve vazbě nadále zůstává Jawad Bendaoud, který hledané teroristy ubytoval ve svém bytě.

Při razii na předměstí Saint-Denis zahynuli tři lidé. Kromě údajného organizátora atentátů Abaaouda zemřela i jeho sestřenice Hasna Aitboulahcenová. Identitu třetího muže úřady zatím neznají.

Atentáty v Paříži z 13. listopadu si vyžádaly 130 obětí, dalších více než 350 lidí při nich bylo zraněno.