Dominik Duka

Dominik Duka Zdroj: Archív

Za vlast a za Zemana. Kardinál Duka odslouží dnes večer v Lánech mši

Kardinál Dominik Duka dnes večer odslouží v Lánech bohoslužbu za prezidenta Miloše Zemana a za vlast. V lánském kostele, který je součástí zámeckého areálu, se tak stane za přítomnosti prezidenta poprvé, řekl dnes novinářům na Pražském hradě šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Bude to zároveň poprvé od roku 1921, kdy jej stát zakoupil, co se podobně významná bohoslužba v lánském kostele uskuteční.

Návrh na bohoslužbu v kostele Nejsvětějšího jména Ježíš vzešel podle Forejta od katolické církve a prezidentská kancelář jej přivítala jako velmi "přátelské gesto".

Katolickou mši je možné zvlášť zaměřit k nějakému dobrému úmyslu, často je to například prosba o požehnání v nějaké významné životní situaci, při životním jubileu, jako poděkování, prosba o pomoc v obtížích nebo za zemřelé. "Říká se tomu úmysl nebo intence," řekl ČTK Milan Badal, osobní sektretář arcibiskupa Duky. Lánská mše bude vedena za vlast a za zdraví pana prezidenta, aby s rozmyslem vedl tuto republiku, dodal.

Zeman proto Duku přivítá s oficiálními poctami. Ty mu podle Forejta náleží z kardinálského titulu, na základě kterého je v diplomatickém protokolu vnímán jako zástupce vladaře a následník trůnu.

Na primase českého proto v Lánech bude čekat čestná stráž i historické prapory nebo zástupci obce. Odpoledne také bude na jeho počest stažena na Pražském hradě prezidentská standarta a ve stejnou dobu naopak zavlaje nad lánským zámkem. To se děje jen velmi výjimečně, podotkl Forejt. Naposledy se tak stalo před asi osmi lety při oficiální návštěvě jedné z hlav státu v Lánech.

Po mši, která bude otevřena veřejnosti, Zeman s Dukou povečeří a budou mít společné jednání.

Zeman a Duka v červenci podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Forejt dnes ČTK řekl, že na dokončení dohody pracují na pravidelných schůzkách týmy právníků obou stran. K tomu, zda se podaří předpokládaný termín dodržet, poznamenal, že se "text memoranda nemění".